Dalmacija Dubrovnik

SJEDIŠTE OPĆINE

Konavle gube Villu Banac vrijednu četiri milijuna eura?!

SJEDIŠTE OPĆINE

Iako se presuda još ne zna, izgleda da je sudskom odlukom obitelj Ivanović dobila natrag cavtatsku Villu Banac

Sjedište općine Konavle, cavtatska Villa Banac, navodno je sudskom odlukom pripala obitelji Ivanović kao nasljednicima obitelji Banac. Procijenjena vrijednost vile je oko 4 milijuna eura, ali je kulturološka, pa i tradicijska vrijednost objekta koji je po nepravomoćnoj presudi pripao općini Konavle svakako veća. No, obitelj nasljednika se žalila i očekuje se kako će, kao i u sličnim postupcima za povrat oduzete imovine, nadležni viši sud vilu dodijeliti obitelji Ivanović.

Rezervna opcija

No, zastupnik obitelji Ivanović, odvjetnik Davor Poković, presudu Upravnog suda još nije dobio te je nije mogao ni komentirati, dok je konavoski načelnik Luka Korda ustvrdio:

- Ne znam kakva je presuda, ali se tu i nema puno reći. Ako je sud presudio da moramo izaći, bit će tako. Ako presudi da imamo pravo najma, ostajemo ako najam bude prihvatljiv. Imat ćemo gdje raditi i naći rješenje ako moramo izaći iz ovih prostora. Ali, neće nestati Općine ako nema zgrade. Rezervna opcija uvijek postoji: imali smo je i kad je bilo bombardiranje!

Mnogi Konavljani drže da općina zgradu može koristiti još dvije i pol godine te odlučiti o pravu prvokupa ili najmu. O tome će odlučiti općinsko Povjerenstvo, a do tada će se prepričavati povijest zgrade koju je izgradio brodovlasnik Božo Banac, po kojem je i nazvana. Banac je poslovao s cijelim svijetom.

U vrijeme kada burze ni telekomunikacija nisu bile razvijene kao danas, prvi je s ovih prostora razvio globalni biznis. Povezao se s vodećim hrvatskim emigrantima iz rodnog kraja u Južnoj Americi Paskom Baburicom i Antunom Mihanovićem. Zajednički su se obogatili, a za Prvog svjetskog rata Banac se iz patriotizma vezuje uz Jugoslavenski narodni odbor u Londonu.

Kao osobni prijatelj Frana Supila i dr. Ante Trumbića financijski pomaže Odbor, a na Versajskom kongresu savjetnik je za trgovačku mornaricu ministru vanjskih poslova novostvorene Kraljevine SHS Trumbiću. Nagovarao je saveznike da izvrše pritisak na Italiju za povrat svih oduzetih austrougarskih brodova koji su bili vlasništvo Dalmatinaca i Primoraca. U tome je uspio, ali je potrošio veliki osobni novac da povrati zaplijenjene brodove. Nakon rata je uz pomoć Baburice kupovao brodove i gradio nove, od kojih su dva bila najveći svjetski brodovi-tramperi.

Bančev posinak, sin njegove druge supruge Milice Ivanović, bio je Ivan Vane Ivanović koji u svojoj autobiografiji ističe da je njegov “očuh Banac bio partner brodovlasniku Ivu Račiću iz Cavtata s kojim je osnovao brodarsku kompaniju Slobodna, odnosno Atlantska plovidba Ivo Račić” i u Prvom svjetskom ratu ih stavio na raspolaganje floti Velike Britanije.

Početkom Drugog svjetskog rata Ivanović je istu flotu ponovno stavio na raspolaganje Britancima. U međuvremenu, Ivanović je kao diplomac Cambridgea kao vrstan atletičar sudjelovao na Olimpijadi u Berlinu i odlučujuće utjecao na ostale olimpijce da ne pozdrave Hitlera nacističkim pozdravom.

Ahmet Kalajdžić

Vanina biblioteka

Okončanjem jednopartijske vlasti u SFRJ, početkom 90-ih Vane Ivanović je Hrvatskoj htio darivati osobnu biblioteku s 6000 knjiga, među kojima su i brojni rariteti te kolekciju slika i umjetničkih skulptura te ju je prvo ponudio Dubrovniku, ali uz uvjet da se smjesti u Vili Banac kojoj je bio zakoniti naslijednik.

Dubrovnik je odbio ponudu kao i Zagreb kojem je predložio da se smjesti u jednu zgradu u centru grada, ianče bivšem obiteljskom vlasništvu. Na kraju, knjižnica i privatni arhiv se čuvaju u londonskom sveučilištu Kingstone odakle bi se uskoro ipak mogla prebaciti u Cavtat.
Naslovnica Dubrovnik