Dalmacija Dubrovnik

spremno 250 tisuća kvadrata

Poslovna zona u Banićima čeka ulagače

spremno 250 tisuća kvadrata
Općina Dubrovačko primorje među rijetkima je koja investitore dočekuje raširenih ruku. Potvrda tomu je poslovna zona u Banićima, gdje su za ulagače spremne zemljišne parcele ukupne površine 250 tisuća kvadrata, a istodobno su na adrese stotinu najvećih hrvatskih tvrtki još lani poslani pozivi za ulaganja, potvrdio je načelnik općine Nikola Knežić.

Istaknuo je da su napokon riješeni problemi s Poslovnom zonom Banići te je raspisan natječaj za prodaju prvih triju parcela. Projekt industrijsko-servisne zone Banići, pokrenut prije osam godina, ove godine doživljava reanimaciju i početak eksploatacije.

Izgrađena infrastruktura

Povrat zemljišta oduzeo je nešto vremena, no Primorci nisu sjedili skrštenih ruku, nego su u projekt do sada uložili milijun eura te u zoni izgradili kompletnu infrastrukturu: vodovodnu, cestovnu, kanalizacijsku i telefonsku mrežu. Zbog dugog čekanja izgubili su, istina, potencijalne veće investitore, koji za Baniće nisu mogli dobiti sve potrebne “papire”, pa će svaki ulagač sada dobro doći.

Zanimljivo je da je HDZ-ova ministrica graditeljstva Marina Matulović-Dropulić Banićima stvorila više problema nego mnogi drugi.

− Bili smo u kontaktima i s većim tvrtkama, ali kad su oni htjeli uložiti, nisu imali priliku za to. Općina je izradila program za investitore s mnogim olakšicama. Početna je cijena zemljišta, ujedno i najviša u Banićima, 190 kuna po kvadratu, a smanjivala bi se ovisno o tome što će tvrtka tamo raditi, koliko će zaposlenih imati i kolika će biti.

- U konačnici, za veću tvrtku koja će otvoriti veliki centar s mnogo zaposlenih spremni su ići gotovo do nule s cijenom zemljišta, ali uz bankovna jamstva da će investitori sve obećano i ostvariti. Za sada su za investiranje u Poslovnu zonu Baniće zainteresirane manje tvrtke koje bi mogle zaposliti dvadesetak radnika, a svako radno mjesto veseli − kaže Nikola Knežić i otkriva da su tri tvrtke poslale pisma namjere.

Bave se proizvodnjom ALU i PVC otvora, izradom kovanih ograda, te skladištenjem materijala za elektroinstalaterske radove.

Tužbe DORH-a

Najveći je uzrok “otezanja” svih investicija na ovom području tužba DORH-a protiv općina − tužio ih je 2006., te je 2009. dopunio tužbu protiv općina u cijeloj državi za utvrđivanje poljoprivrednog i šumskog zemljišta. Bolje upućeni kažu da je povod tužbi ruski oligarh Viktor Jevtušenkov, koji je na Mljetu kupio parcelu za turistički kompleks pokraj Saplunare: DORH je tužio općine za sve parcele ustvrdivši da je općinska zemlja − državna.

Primorci su tužbu “priznali 97 posto”, a za ostalo su se sporili: u sedam godina održana su samo tri ročišta. Unatoč sporosti pravosuđa, u Općini ne posustaju. Investitore su izvijestili o tome što mogu graditi u zoni Banići u skladu s urbanističkim planovima te su ih pozvali da iskažu interes.

− Rekli smo investitorima da je vodstvo općine voljno “doći na noge”, odnosno na njihovu adresu i sve im dodatno objasniti. Osobno, mislim da je to prvi slučaj u Hrvatskoj da netko investitorima nudi “dolazak na noge” samo da bi se pokrenula neka investicija − ističe načelnik Knežić.

Antonio Vojvodić
Foto Željko Tutnjević / CROPIX

Dogodine veliko gradilište

Već u sljedećoj godini Općina Dubrovačko primorje trebala bi postati jedno od većih gradilišta u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Najave govore o tome da od većih projekata u 2014. godini počinje izgradnja marine u Slanom i vjetroelektrane u Rudinama.

Naslovnica Dubrovnik