Dalmacija Dubrovnik

Vabljenje liski Ćukalicom

Krivolovcima kazna zatvora do tri godine

Vabljenje liski Ćukalicom

Krivolov se ne isplati

Dolaskom jeseni svjedoci smo velikog broja kaznenih prijava koje podnosi policija protiv krivolovaca na crne liske. Najčešće je riječ o lovu vabilicom takozvanom ćukalicom, što je protuzakonito i za počinitelja ima teške sankcije, oduzimanje puške i opreme te dugotrajan sudski postupak. Lov vabilicom strogo je zabranjen Zakonom o lovstvu, na što godinama bezuspješno upozoravaju ekolozi i ljubitelji prirode.

- Krivolovci, bolje reći nelovci posjeduju naprave vabilice u narodu nazvane ćukalice kojima mame ptice. Oponašajući gotovo do savršenstva ptičje glasanje, stihijski ubijaju lisku koje je, nažalost, svake godine sve manje i manje u Neretvi - ističe Davorka Kitonić, ekološka aktivistica u dolini Neretve, koja se bavi promatranjem ptica.

Carstvo ptica

Nažalost, u svojim svakodnevnim istraživanjima dolazi do poražavajućih zaključaka - broj ptica u neretvanskoj dolini svakim danom je sve manji. Krivolov i česta zagađenja rijeke Neretve i njezinih rukavaca te nekontrolirana upotreba pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji uvjetovali su rapidno smanjenje ptičjih vrsta u delti Neretve.

Neretva je nekada bila carstvo raznih vrsta ptica. Međutim, danas tu ima vrlo malo pataka, gusaka, krža, koje su u jatima dolazile u Neretvu. Jednostavno, ptica je pametna životinja i ona  ne odlazi tamo gdje joj prijeti opasnost. A opasnosti za ptice počele su davno prije neplanskim isušivanjem močvara, a nastavljene krivolovom zabravljenim sredstvima u ovo novije doba. Neretva je nekada bila koridor kretanja raznih ptica selica. Nažalost, one danas u velikom luku zaobilaze ovo područje - kazat će Kitonić.

- Od nekadašnjih 300 ptičjih vrsta u neretvanskim močvarama, ostalo ih je još četrdesetak, koje zimuju ili, uz zadržavanje, prelijeću neretvansko ušće. Najveća opasnost im prijeti od nesavjesnih krivolovaca, koji na sve načine pokušavaju odstrijeliti divlje ptice, poglavito liske,  koje slijeću na ovo područje - upozorava Davorka Kitonić.

- Mi na ovom području imamo previše problema i s legalnim lovcima, a o ilegalnima da i ne govorim. Dobro je što se na terenu angažirala policija, koja oduzima puške i opremu nelovcima uz primjereno kažnjavanje - rezolutna je Davorka Kitonić.

Park prirode

Kao jedino moguće rješenje za opstanak ptičjeg svijeta jedine hrvatske delte jest proglašenje područja od granice s BIH do Ušća u dužini od 22 kilometra zaštićenim parkom prirode, koji će kao javna ustanova imati bolje mehanizme zaštite ornito faune.

Inače, Kazneni zakon je rigorozan i ta za sve one koji love divljač, ribu ili druge slatkovodne ili morske organizme na način ili sredstvima, kojima se oni masovno uništavaju ili upotrebom nedopuštenih pomoćnih sredstava propisuje kaznu zatvora do tri godine.
Stanislav Soldo
Naslovnica Dubrovnik