Dalmacija Dubrovnik

VELA LUKA USRED SEZONE BEZ čelnog čovjeka

Za spas u luci zovi - kapetana u mirovini

VELA LUKA USRED SEZONE BEZ čelnog čovjeka

Vela Luka, no nigdje kapetana / FOTO: DINA CAHUN

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, nakon umirovljenja lučkoga kapetana, još od prvog dana 2013. nije raspisala natječaj za popunjavanje tog radnog mjesta, a 22. ožujka 2013. godine Lučka kapetanija Dubrovnik obavijestila je Općinu o zatvaranju Lučke ispostave.

Prema navodima Lučke kapetanije Dubrovnik, Ispostava u Veloj Luci zatvara se zbog nemogućnosti dobivanja zamjene za dosadašnjega kapetana i djelatnika ispostave koji su otišli u mirovinu, a što je posljedica odluke Vlade Republike Hrvatske kojom se zabranjuje novo zapošljavanje u državnim službama. 

Lučka ispostava Vela Luka kapetanije Dubrovnik i dalje obavlja brojne poslove iz svoje nadležnosti, no Ministarstvo je odlučilo da djelatnik iz Lučke ispostave Korčula dolazi jednom tjedno. Direktor TZO-a Vela Luka Dorjan Dragojević rezignirano je rekao: 

− Za cijelo mjesto, pa tako i za TZ, nije prihvatljivo da nemamo lučkog kapetana. Rad kapetanije bitan je i u pogledu sigurnosti gostiju, plovidbe, usluge i informacija. 

Evo, nekidan je Lučka kapetanija Korčula zvala našeg umirovljenoga kapetana Borisa Surjana da pomogne u intervenciji spašavanja, kao i prije nekoliko mjeseci u akciji spašavanja čeških državljana na Proizdu. 

Nitko osim kapetana nema pravo upravljati 13-metarskim brodom za traganje i spašavanje, te za prijevoz bolesnika i unesrećenih osoba, koji istodobno služi i za kontrolu prometa u akvatoriju. Vela Luka ostala je bez voditelja u srcu sezone, kad u luku uplovljavaju stotine plovila, a ima i stalni međunarodni pomorski granični prijelaz druge kategorije i poveznica je za strana plovila koja uplovljavaju u Velu Luku izvan schengenskog režima. Nemoguće je obavljati graničnu kontrolu bez lučkoga kapetana. 

U praksi to znači da nautičari izvan Europske unije mogu samo jednom tjedno uploviti u Velu Luku, i to kada lučki kapetan ispostave Korčula odluči doći u Velu Luku. 

Tako Vela Luka gubi određeni broj novih gostiju, a nastaje i kaos u pomorskom prometu, uz neodgovorne vlasnike glisera koji punom brzinom pokraj kupača uplovljavaju u luku. Boris Žuvela, načelnik općine u prošlome mandatu, rekao je da su odmah reagirali i uputili dopis Ministarstvu, no do danas nije stigao nikakav odgovor. 

− Ovakva odluka Ministarstva u najmanju je ruku neodgovorna i nepotrebna. U Veloj Luci ima stručnih kandidata koji se mogu zaposliti na mjestu lučkoga kapetana, a nije točno da se otvara novo radno mjesto, nego se treba popuniti postojeće − kategoričan je Žuvela.

DINA CAHUN

Stoljetna tradicija

Lučka ispostava u Veloj Luci otvorena je 1892. godine i od tada kontinuirano radi. Pokriva područje od 58 NM na kojem postoji oko 2000 registriranih brodica za osobne i gospodarske svrhe, te 400 pomoraca (poslovi ukrcaja/iskrcaja, obnova svjedodžbi i pomorskih knjižica). Sukladno Prostornom planu uređenja Dubrovačko-neretvanske županije, Vela Luka je i ribarska luka s 10 stalno stacioniranih ribarskih brodova, te luka nautičkog turizma, a od sljedeće godine bit će otvorena i kao pristanište za hidroavione.


Naslovnica Dubrovnik