Dalmacija Dubrovnik

ogorčeni stanovnici pelješca, posebno zaštitari prirode

Ekocid pješčanog spruda Trstenica u Orebiću

ogorčeni stanovnici  pelješca, posebno zaštitari prirode

Na fotografiji koju smo dobili s Pelješca, na mjestu gdje je bila plaža, izgrađena je umjetna riva

Stanovnici Pelješca, posebno zaštitari prirode ogorčeni su nestajanjem jedne od najljepših peljeških plaža. Naime, već desetljećje traje pravi ekocid u Orebiću, gdje nestaje pješčana plaža Trstenica.

Prema riječima ekologa Ante Rašića, razlog tome je što investitori vođeni idejom o brzoj zaradi kupuju čestice zemlje koje se nalaze u moru i koje u realnosti ne postoje nego na papiru i to u katastru koji datira iz Austro-Ugarske.

- Nakon kupnje izvode se radovi nasipanja koji zadiru duboko u javno pomorsko dobro. More se nasipa glinom, kamenom i zemljom i tako vlasnici knjiže cijele plaže i potopljene čestice u moru na svoje ime 1/1. Dok rade te devastacije ne razmišljaju o dugoročnim posljedicama koje će prouzročiti narušavanje prirodne ravnoteže - dodaje Rašić.

Takva jedna devastacija na Pelješcu, kako kaže, počela se događati još 2003. godine od vlasnika autokampa “Nevio” na istočnom dijelu pješčanog spruda Trstenica. Na plaži Dubravica, koja je uknjižena na vlasnike kampa 1/1, a na mjestu gdje je bila plaža, izgrađena je umjetna riva od kamenih gromada, a vlasnik je sagradio i ilegalni mul kako bi zadržavao pijesak, što je ujedno onemogućilo dolazak pijeska na plažu Trstenicu.

Masovni pomor ribe

Odredbe o zabrani radova vezanih za taj mul i rivu na snazi su osam godina, pa s obzirom na pasivnost nadležnih institucija, jedino požurnice ekološki osviještenih osoba daju nadu u provođenje tih odredbi. Dvije godine poslije utvrđena je granica javnog pomorskog dobra od resornog ministarstva, što je potvrdio i Boris Fantulin, koji je vodio mjerenje.

- Slučaj tada preuzima Vlada RH koja donosi odredbu o izvlaštenju sporne plaže Dubravica i njezino uknjiženje na Republiku Hrvatsku, a slučaj tada preuzima DORH Dubrovnik, ali zbog nedostatka sredstava koje Vlada nije osigurala evo i nakon osam godina nije došlo do izvlaštenja - dodaje Ante Rašić.

Još jedna, ali ovaj put nesvakidašnja devastacija koja pospješuje nestanak plaže Trstenica su radovi nasipavanja javnoga pomorskog dobra što se događa na predjelu koji graniči s kampom “Nevio”, a šire se skoro sve do Mokala.

U ovom trenutku su u tijeku radovi koji uzurpiraju granice javnog pomorskog dobra, izvodi se ogromno nasipavanje mora glinom, koji su prouzročili masovni pomor ribe, kao i ponovno onemogućavanje da jadransko strujanje donosi žal na pješčani sprud Trstenicu. Pelješki ekolozi nadaju se da će nova vlast Općine Orebić konačno učiniti da se provedu odredbe o zabrani radova na mulu na plaži Dubravica, te na ostalu devastaciju.

ANĐELKA KELAVA

Općinske požurnice

Načelnik općine Orebić, Tomislav Ančić, kaže kako je nova općinska vlast upoznata s devastacijom plaže Trstenica, i kako će uputiti požurnice što je činila i bivša vlast u Orebiću kako bi se zaustavila ova velika devastacija prostora.


Naslovnica Dubrovnik