Dalmacija Dubrovnik

ZAHTJEV GRADSKOM VIJEĆU

Skupina građana Opuzena: Vratite spomenik narodnom heroju Stjepanu Filipoviću

ZAHTJEV GRADSKOM VIJEĆU
Skupina građana Opuzena i gradskih vijećnika, predvođena Marinkom Filipovićem, zatražila je vraćanje spomenika narodnom heroju Drugog svjetskog rata Stjepanu Filipoviću u Opuzen. Spomenik su 1991. godine srušili nepoznati počinitelji i od njegova je postolja ostala samo hrpa kamenja.

Reakcija antifašista

Međutim, u neposrednoj blizini spomeničkog parka Grad Opuzen počeo je graditi poslovnu zonu, a planovi druge faze proširenja zone obuhvatili su mjesto gdje je bio spomenik pa je postolje narodnog heroja skroz uklonjeno. Tada su reagirale antifašističke udruge iz Dubrovačko-neretvanske županije tražeći da se postolje sačuva i spomenik vrati na staro mjesto. Ipak, u tome nisu uspjeli. Grad im je obećao novu, primjereniju lokaciju za spomenik, ali ni od toga nije bilo ništa.

U međuvremenu je poslovna zona završila u stečaju, pa su vijećnici Mira Penavić, Ivo Ključe, Zdravko Ćulić, Smiljan Jurinović, Marinko Filipović i Neven Mataga zatražili od gradske vlasti izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća s temom vraćanja spomenika narodnom heroju Stjepanu Filipoviću. − Budući da su, nažalost, i poduzetničku zonu otpremili u stečaj, pa sada na tome mjestu nema ni poduzetničke zone ni spomenika Stjepanu Filipoviću, očekujemo objašnjenja što će biti sa spomenikom − stoji, među ostalim, u zahtjevu vijećnika.

Heroji iz ovoga grada

− Očekivali smo da će Gradsko vijeće Opuzena donijeti odluku o spomeniku do kraja 2012. godine. ali od toga nema ništa − kaže Marinko Filipović koji, osim vraćanja spomenika Stjepanu Filipoviću, traži postavljanje spomenika i narodnom heroju, admiralu Stanku Parmaću koji je zadužio Opuzen i Neretvu jer je omogućio melioraciju i uveo uzgajanje mandarina, od čega danas velika većina živi, tvrdi Filipović.

− Smatram da je nedopustivo da jedan mali gradić nema spomenika dvojici narodnih heroja koji su rođeni i odrasli u Opuzenu, jer bi neka druga sredina bila ponosna na svoje junake. Veličinu narodnog heroja Stjepana Filipovića kao simbola borbe protiv fašizma ne treba posebno isticati, jer se fotografija njega pod vješalima nalazi na istaknutome mjestu u Ujedinjenim narodima, gdje mu se klanjaju svjetski državnici − zaključio je Filipović.

Stanislav SOLDO


Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last