Dalmacija Dubrovnik

‘cybercrime’ u dubrovniku

MUP: Čuvajte se nigerijskih pisama

‘cybercrime’ u dubrovniku

Foto: Mario Todorić / CROPIX

MUP bilježi sve više “phishinga” ili “pecanja” odnosno krađe identiteta neopreznih korisnika interneta na društvenim mrežama te hakiranja i slanja spama, odnosno neželjene e-pošte - rečeno je na regionalnoj Konferenciji o strateškim prioritetima suradnje u borbi protiv kibernetičkog, odnosno računalnog kriminaliteta koja se održava u Dubrovniku.

Hrvatska policija sudjelovala je u međunarodnoj akciji istodobno ostvarenoj u BiH, Makedoniji, Novom Zelandu, Peruu i SAD-u kojom su otkrivene osobe vezane uz širenje malicioznih programa Yahos i Butterfly s kojima je zaraženo 11 milijuna računala širom svijeta. Time je stvorena šteta od 850 milijuna dolara.

Program “Butterfly” mogao je neovlašteno pribaviti podatke o bankovnim računima i kreditnim karticama korisnika te se u akciji dovršenoj prosinca 2012. pod vodstvom FBI-a zajedno sa Sigurnosnim timom Facebooka i još nekih IT- tvrtki došlo do vrlo vrijednih rezultata.

Posebna pažnja djeci

U toj je akciji MUP RH obavio tri pretrage stanova i oduzeo sofisticiranu računalnu opremu, po sedam računala i HD-diskova, ali i 193 CD i DVD- a i 11 mobitela. O toj i sličnim će akcijama biti govora na “[email protected]” konferenciji.

- I Hrvatska se suočava s izazovima računalnih krivotvorina te upada u sustave i krađe osobnih podataka s kartica i računa. Najranjivija skupina su djeca te roditelji moraju jače paziti na djecu kojoj i mi posvećujemo posebnu pažnju. Najveći doprinos dajemo upravo razmjenom podataka u borbi protiv pedofilije i istragama u vezi s pranjem novca, a ulaskom u EU čeka nas više akcija i intenzivnija suradnja s Centrom za cyberkriminal EUROPOL-a - kazala je voditeljica Odsjeka za visokotehnološki kriminalitet MUP RH Kristina Posavec.

- Vijeće Europe je odlučno snažno pomoći obučavanje policajaca za borbu protiv svih mogućih računalnih napada na osobnu sigurnost građana kao i u stručnoj obuci za pronalazak elektroničkih dokaza, u čemu je i Hrvatska ostvarila značajan napredak - naglasio je voditelj Odjela za računalnu zaštitu i kriminal Vijeća Europe Alexander Seger. Novi voditelj Službe gospodarskog kriminaliteta i korupcije Krešimir Sikavica ustvrdio je:

- Naš odjel posebno je aktivan u istragama o “nigerijskim pismima” u kojima se pozivalo biznismene izHrvatske na poslovna putovanja u Nigeriju, gdje bi ih potom uhićivali i ucjenjivali obitelji. Pratimo trendove i tražimo rješenja, ali opreme nikad dosta.

Ahmet Kalajdžić

Od Bocvane do Argentine

Uz predstavnike zemalja zapadnog Balkana, Albanije, BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i Turske sudjeluju i policijski stručnjaci Francuske, Argentine, Gruzije, Ukrajine, Moldavije, Bjelorusije i Bocvane i još nekih zemalja.

Porast

Bitni su prevencija i odgovorno ponašanje na internetu. Treba paziti gdje ostavljamo podatke o kreditnim karticama: godine 2012. zabilježeno je 620 kaznenih djela cyberkriminala, što je 15 posto više nego 2011.

Naslovnica Dubrovnik