Dalmacija Dubrovnik

pred ulazak hr u eu

Bevanda: Za BiH bitno istodobno riješiti pitanje Neuma i Ploča

pred ulazak hr u eu

FOTO: Ilustracija CROPIX

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Vjekoslav Bevanda izjavio je u utorak kako će njegova zemlja do kraja lipnja naredne godine završiti sve potrebne pripreme za ulazak Hrvatske u Europsku uniju, ali i kako će bosanskohercegovačke vlasti do tada nastaviti inzistirati da se pitanje prolaza kroz Neum i korištenja luke Ploče za potrebe BiH rješava "u paketu".

"Naše je stajalište da to pitanje treba rješavati zajedno, dok u Europskoj uniji drže kako su to dvije odvojene teme", kazao je Bevanda novinarima u Sarajevu odgovarajući na upit Hine.

Dodao je kako će predstavnici BiH na ovakvom stajalištu inzistirati i tijekom najavljenog trilateralnog susreta u Bruxellesu koji će biti održan pod pokroviteljstvom tijela EU.

"Za nas je veoma bitno raditi izvozno carinjenje u luci Ploče", kazao je predsjedatelj Vijeća ministara BiH.

Bevanda je potvrdio kako će dva granična prijelaza s Hrvatskom namijenjena izvozu roba biljnog i životnjskog podrijetla, i to kod Gradiške, na sjeveru te kod Bijače, na jugu, biti izgrađena do 1. srpnja 2013. godine jer su za to osigurani i novac i projektna dokumentacija.

Kazao je i kako će BiH nastaviti tražiti da i granični prijelaz Izačić-Ličko Petrovo Selo bude treći koji će dobiti BIP (Border Inspection Control) status iako je izvjesno kako se to neće moći realizirati do ulaska Hrvatske u punopravno članstvo EU.

Komentirajući izglede BiH da i sama postane članicom EU, Bevanda je izjavio kako očekuje da će u 2013. godini uslijediti značajan napredak na tom planu odnosno kako će njegova zemlja tada biti u prilici podnijeti molbu za odobravanje kandidatskog statusa.

"Kada sam preuzeo mandat imali smo 26 nerealiziranih zadaća na kojima je inzistirala EU, a sada su ostale tek dvije", izjavio je Bevanda.

Kazao je kako je uvjeren da će uskoro biti riješen problem uspostave koordinacijskog mehanizma za suradnju s EU, a nakon toga ostaje još provesti presudu Europskog suda za ljudska prava kojom je BiH dobila obvezu eliminirati diskriminaciju pripadnika nacionalnih manjina iz izbornog procesa.

Bevanda je konstatirao kako se nešto bolja gospodarska i financijska situacija u BiH može očekivati tek 2015. godine, a do tada će se na planu javnih financija voditi restriktivna politika, a proračun držati u sadašnjim granicama.

(H)
Naslovnica Dubrovnik