Dalmacija Dubrovnik

na desnoj strani grada

Nadbiskup Barišić blagoslovio novi pastoralni centar u Metkoviću

na desnoj strani grada
Nadbiskup splitsko-makarski, Marin Barišić blagoslovio je novouređen pastoralni centar oca. Ante Gabrića, u prizemlju župne crkve Svetog Nikle biskupa na desnoj strani grada Metkovića.

Riječ je o polivalentnom prostoru, gdje se uz svete mise mogu održavati i drugi sadržaji sa sakralnom tematikom poput okupljanja mladih, vjeronauka ili predavanja.

U holu centra trajno su izložene slike „Sveti Ante Neretvanski“, posvećene misionaru, Metkovcu, ocu Anti Gabriću, koji je svoj život posvetio siromasima u dalekoj Bengaliji.

Autor slika je Zvonimir Atletić, dugogodišnji fotoreporter Glasa Koncila, koji je hrvatskog misionara oca Antu Gabrića i njegove vjernike pratio i snimao u Maria Pollyju, na obalama Gangesa u Indiji.

Riječ je o fotografijama, koje svjedoče o predanosti oca Ante Bogu i siromasima, što je dodatni dokaz u kauzi, koja je iz Indije prenesena u Zagreb, kako bi se ubrzao postupak beatifikacije. Izložba se do sada mogla pogledati u dvadesetak gradova od Dubrovnika do Vukovara te u Bosni i Hercegovini, da bi trajno ostala u rodnom mjestu blagopokojnog oca Ante.

- Ovo je radostan trenutak i trenutak ponosa, jer je Ante koji je iznikao iz ove doline našu vjeru donio u daleku Indiju. Prihvatio je siromašnog čovjeka i navijestio mu radosnu vijest života, kazao je Nadbiskup splitsko-makarski msgr. Marin Barišić, blagoslivljajući novouređeni pastoralni centar, koji će biti na korist svih ljudi iz ove župe.

Uz brojne vjernike iz Metkovića i okolice na svetoj misi, koju je nakon blagoslova i procesije predvodio nadbiskup Barišić bili su nazočni gradonačelnik Metkovića, Stipe Gabrić-Jambo, dožupanica Marija Vučković te predstavnici javnog, političkog i kulturnog života Metkovića i čitave doline Neretve.

Crkvom dominira ogromna polukružna stijena

Inače, crkva Svetog Nikole te pastoralni centar oca Ante Gabrića, novo je sakralno zdanje na desnoj strani grada Metkovića, koje spaja elemente moderne i tradicionalne arhitekture ovog podneblja.

Crkvom dominira ogromna polukružna stijena na kojoj je postavljen mozaik Uskrslog Krista, iza njega je vitraj s motivima Svetog Trojstva, a tu su još i vitraji, koji prikazuju mjesta iz kojih su doselili stanovnici ovog dijela grada, te zanimljivi vitraji s tradicionalnim obilježjima Neretve.

Stanislav SOLDO
Snimio: Denis JERKOVIĆ/CROPIX
Naslovnica Dubrovnik