Dalmacija Dubrovnik

NIŠTA OD KUPARA

Grad se predomislio: Turistička škola gradit će se na Babinu kuku

NIŠTA OD KUPARA

Budući kuhari neće više morati odlaziti u školu vanka Grada / Admir Buljubašić / CROPIX

Nakon višegodišnje potrage za novom adresom, dubrovačka Turistička i ugostiteljska škola skrasit će se u novoj zgradi koja će se graditi na glavici Babina kuka, najavila je na ovotjednoj sjednici Županijske skupštine zamjenica župana Marija Vučković tragom pitanja HSU-ova vijećnika Ivana Margaretića.

Potencijalno građevinsko zemljište nalazi se u vlasništvu RH, a sukladno izmjenama i dopunama Prostornog plana i dubrovačkog GUP-a, Grad i Županija suglasili su se kako će lokacija u prostornoj dokumentaciji dobiti oznaku D4 za srednje i visoko školstvo.

Ništa od Kupara

Odbačena je tako donedavno često spominjana ideja o preseljenju TUŠ-a s atraktivne lokacije na predjelu Ploče iza Grada u Župu dubrovačku, kako je to predviđao sporni sporazum o suradnji na realizaciji projekata za području obrazovanja sklopljen 2006. između Grada Dubrovnika i Županije. Tim sporazumom TUŠ bi se selio u Kupare zbog navodnog nedostatka povoljne lokacije za izgradnju škole s pratećim sadržajima za učeničku praksu unutar granica Grada Dubrovnika.

- Drago nam je što je na kraju izabrana lokacija na Babinu kuku, ne samo zbog blizine hotela s kojima namjeravamo uspostaviti suradnju, već i zato što smo uspjeli izbjeći preseljenje škole izvan prostora od Kantafiga do Svetog Jakova koji je za nas jedini prihvatljiv. Učenici koji se obrazuju u turizmu i ugostiteljstvu moraju osjetiti duh Grada i raditi u okruženju vrhunske turističke destinacije, što ne bi mogli ako bi škola otišla iz Dubrovnika – smatra Antun Perušina, ravnatelj Turističke i ugostiteljske škole koju u 25 razrednih odjeljenja trenutačno pohađa 600 učenika.

Odgovarajući prostor

- Već dugo tražimo odgovarajući prostor za školu 21. stoljeća kakva nam treba s obzirom na potrebe Dubrovnika za vrhunskim kadrom. TUŠ je već 60 godina prepoznatljiv brend Dubrovnika. Preseljenjem na novu lokaciju uz učeničke radionice u sklopu škole otvorio bi se i hotel s manjim smještajnim kapacitetima, restoran otvorenog tipa, kafeterija i slastičarnica gdje bi se građani i gosti mogli počastiti po prihvatljivim cijenama – ističe ravnatelj Perušina i dodaje kako je cilj stvoriti spoj školovanja i rada u tržišnim uvjetima kako bi se budući turistički djelatnici i ugostitelji što bolje osposobiti za posao.

Naš sugovornik ne može govoriti o datumu početka izgradnje novog školskog objekta, no kaže kako je prvi korak učinjen:

- Nakon što se zemljište na Babinu kuku u GUP-u markira za školu, kreće izrada projekta i prikupljanje novca za izvedbu, pri čemu nam se otvaraju brojne mogućnosti korištenja novca iz EU fondova - podsjeća Antun Perušina.

Gabrijela Bijelić

Protiv preseljenja

Nastavničko vijeće i Školski odbor TUŠ-a svojedobno su prosvjedovali protiv premještanja TUŠ-a u općinu Župa dubrovačka. Ocijenili su kako bi za šestotinjak učenika većinom iz Dubrovnika, Mokošice i Elafita preseljenje škole iziskivalo dodatne izdatke za autobusni prijevoz, čime bi opao interes za uslužna zanimanja. Protiv preseljenja škole ustali su i mnogi građani. Procijenili su kako bi odlaskom škole, koji zbog atraktivnosti lokacije na Pločama forsiraju interesni lobiji, Grad izgubio jedan od najjačih brendova.


Naslovnica Dubrovnik