Dalmacija Dubrovnik

6.409 branitelja, 65 poginulo

Metković: 116. brigada obilježila 21. obljetnicu osnutka

6.409 branitelja, 65 poginulo
116. brigada Hrvatske vojske obilježila je u nedjelju dvadesetprvu obljetnicu osnutka. Ispred središnjeg križa na gradskom groblju Svetog Ivana položeni su vijenci i zapaljene svijeće a u crkvi Svetog Nikole služena je misa za sve poginule hrvatske branitelje.

Bila je to ujedno i prigoda da se podsjeti na ratni put 116. neretvanske brigade, koja je dala veliki doprinos oslobađanju hrvatskog juga od okupatora.

Prvo borbeno iskustvo postrojbe iz Doline Neretve stječu u operaciji  „Zelena tabla Male bare“, kada je napadnut Garnizon Ploče i kada su zarobljene velike količine ubojnih sredstava i naoružanja.

Druga važna operacija u kojoj je sudjelovala 116. br. HV je sprječavanje neprijateljskog prodora prema dolini Neretve na području uvale Bistrina.

Brigada se posebno iskazala u borbi za Stolove što je bila presudna bitka za Dolinu Neretve.  Poslije ove operacije slijede operacije oslobađanja Dubrovačkog primorja, Dubrovačkog zaleđa i Konavala.

Nakon Daytonskog sporazuma 116. brigada HV-a, kao i sve pričuvne postrojbe Hrvatske vojske, provode demobilizaciju i prelaze na mirnodopski ustroj. Kroz brigadu je prošlo 6.409 branitelja, 65 ih je poginulo, a nekoliko stotina je ranjeno, ozlijeđeno ili oboljelo od PTSP-a.   

S. SOLDO
Snimio: Ivan Ico Petrov   
Naslovnica Dubrovnik