Dalmacija Dubrovnik

peticija

Stanovnici Koločepa: Osigurajte brodsku liniju za Gornje Čelo

peticija

Jadrolinijin brod ‘Postira’ povezuje Dubrovnik s Elafitima

Uz hvalospjeve o tome kako je gradska uprava odgovornim upravljanjem stekla dobru reputaciju kod poslovnih i razvojnih banaka i da im je povećana kreditna sposobnost, kao i da u proračunu ima mjesta za nove projekte, nedavno je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić javno pozvao građane, ustanove, udruge i tvrtke da daju svoje prijedloge za financiranje iz proračunskih sredstava u 2013. godini.

Na gradonačelnikov poziv javili su se mještani Gornjeg Čela na otoku Koločepu tražeći od Vlahušića pomoć u uvođenju brodske linije i povezivanju Gornjeg Čela s Dubrovnikom, koje je, kako navode, jedino naselje koje nije izravno povezano s Gradom.

Svoj zahtjev za pomoć iz Grada potkrepljuju i činjenicom da je u Gornjem Čelu Županijska lučka uprava ove godine dovršila radove vrijedne oko 28 milijuna kuna i proširila pristanište, s čime su se, smatraju Kalamotezi, stekli uvjeti za pristanak linijskog broda i povezivanje ovog otočnog mjesta s Gradom.

Od Gornjeg Čela do pristaništa u Donjem Čelu ima 3,5 kilometara, odnosno više od pola sata pješice. Školska i vrtićka djeca, zaposleni u Gradu, te ostali mještani koji u Gornjem Čelu žive tijekom cijele godine, zimi po hladnoći, kao i ljeti po velikim vrućinama, moraju pješačiti toliki put. Na otoku nisu dopuštena prijevozna sredstva, pa mještani smatraju da je uvođenje izravne brodske linije prijeko potrebno za opstanak otoka.

- Smatramo da su prioritetno potrebne dvije dnevne linije tijekom cijele godine koje će Gornje Čelo povezati s Gradom u polasku i dolasku u visini iznosa sadašnje brodske karte za Elafite – stoji u zahtjevu gradonačelniku Vlahušiću koji je potpisalo 28 osoba, te se dodaje kako je potrebno da se zahtjev uvrsti u proračun i da Kalamotezi iz Gornjeg Čela budu ravnopravni s ostalim gradskim i prigradskim naseljima.

Inače za sada Jadrolinijin brod “Postira” na Kalamotu, i to u Donje Čelo, staje četiri puta dnevno. Rok za predaju prijedloga na proračun istekao je 1. studenoga. Nakon toga će se znati hoće li gradska uprava pomoći Kalamotezima u osiguravanju izravne brodske linije, kao i tko se još javio na ovaj poziv i s kojim idejama.
Livia Pilaš

Naslovnica Dubrovnik