Dalmacija Dubrovnik

Sjećanje na ratna stradanja  

Na današnji dan 1991. godine otpočeo je napad na Dubrovnik

Sjećanje na ratna stradanja       

U zoru 1. listopada pale su prve granate na grad / Arhiv SD

Dubrovčani obilježavaju 21. obljetnicu početka srbo-crnogorske agresije na svoj grad u kojoj su poginuli 92 civila, 417 branitelja, 11 pripadnika Narodne zaštite te trojica vatrogasaca. U zoru 1. listopada 1991. godine na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ te Mokošicu pale su prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja.

Program obilježavanja  počinje u 9 sati na Boninovu polaganjem vijenaca, u 9.30 slijedi mimohod iznenađenja, a u 10 prigodan program osnovnih i srednjih škola DNŽ – Kazalište Marina Držića. U 12 sati su svečana sveta misa i polaganje vijenaca na Srđu. U poslijepodnevnim satima planirani su, u 18 spuštanje vijenca u more za poginule na moru s broda Tirena iz Luke Gruž, te u 19 svečana sveta misa u crkvi Male braće za sve poginule u Domovinskom ratu.

U napadu su uništeni i brojni spomenici kulture iako su se na njima vijorile zastave UNESCO-a, poput devet srednjovjekovnih palača unutar povijesne cjeline Dubrovnika, a na području od Stona do Konavala spaljeno je 2127 kuća, kao i zaštićeni, skoro pet stotina godina star arboretum u Trstenom.

Bez krova nad glavom ostao je 7771 stanovnik dubrovačkog područja, a ono što nije spaljeno i uništeno, opljačkano je. Teško oštećeni dubrovački hoteli godinama su bili dom za velik broj izbjeglica. Unatoč svojoj ljudskoj i tehničkoj nadmoći, srbo-crnogorski agresori ipak nisu uspjeli provesti svoj plan. Nisu presjekli komunikacije kod Stona niti su ušli u Dubrovnik. Suočeni s odlučnim braniteljima, na kraju su se morali povući i napustiti hrvatski teritorij.

Zbog zločina koji su počinjeni na krajnjem jugu, pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu sudilo se generalu JNA Pavlu Strugaru, admiralu Miodragu Jokiću te kapetanu Vladimiru Kovačeviću Rambu koji je zbog duševne bolesti prepušten srpskom pravosuđu. Hrvatsko pravosuđe podignulo je optužnicu i protiv Božidara Vučurevića, ratnoga gradonačelnika Trebinja.

A. H.

Naslovnica Dubrovnik