Dalmacija Dubrovnik

Plastična ambalaža sve traženija roba u dubrovačkim kontejnerima

Unosan biznis: sakupljačima boca i 10 tisuća kuna mjesečno

Plastična ambalaža sve traženija roba u dubrovačkim kontejnerima

Dubrovčani koji su se "profesionalizirali" u sakupljanju i prodaji odbačenih plastičnih boca mjesečno mogu zaraditi i do 10 tisuća kuna, tvrdi direktor gradskog komualnog društva "Čistoća" Pero Kaciga.

- Naši sugrađani koji su od boca napravili unosan biznis stvaraju nam svakodnevne probleme prekapanjem po kontejnerima. U potrazi za plastičnom ambalažom, oni paraju vreće za otpatke, a kad iz njih izvuku boce, ostalo smeće ostavljaju razasuto po ulici. Komunalni redari ne mogu im ući u trag, jer su jako spretni - kaže direktor Pero Kaciga i otkriva kako je samo tijekom srpnja zaprimljeno dva milijuna komada ambalaže, od čega 650 tisuća staklene, 170 tisuća aluminijskih konzervi pića, dok je ostatak otpadao na plastiku.

Pero Kaciga direktor gradskog komualnog
društva "Čistoća"
Iako je u usporedbi s prošlim ljetom broj prikupljenih boca opao za desetak posto, još uvijek sakupljači mogu ostvariti pristojnu "dnevnicu" od 50 kuna za stotinu boca, podsjeća Pero Kaciga.

Dodaje kako građani na širem dubrovačkom području boce mogu zamijeniti za novac u trgovinama većim od 200 četvornih metara, a to su dvije prodavaonice Konzuma, centri Getro, Tommy, Mercator i Pemo, te cavtatski VIBM i dubrovački DB Kantun.

Prema Pravilniku o ambalaži i ambalažnom otpadu za jednu povratnu bocu, koja mora biti neoštećena, proizvedena u RH i ne smije sadržavati manje od 0,25 l dobiva se 50 lipa. Početni limit od 10, odnosno 80 komada reciklažne ambalaže Konzum i VIBM iz Cavtata su ukinuli, pa profesionalni sakupljači mogu donositi neograničene količine "robe":

- Nakon preuzimanja boca od trgovačkih centara, "Čistoća" ih prevozi do svog sakupljališta u Čibači, gdje se ambalaža "zbija" u dvije preše, balira i odvozi na preradu. Plastiku prevozimo u pogon u okolini Zagreba, aluminij do odlagališta u Zadru, a staklene boce u tvornicu stakla u Humu na Sutli - ističe direktor Pero Kaciga.

Gabrijela BIJELIĆ/EPEHA

I hoteli "recikliraju"

Direktor "Čistoće" kaže kako su na dubrovačkom području veliki distributeri pića Velpro, VIBM i DB Kantun. Te su tri tvrtke ujedno obveznice preuzimanja povratnih boca iz gradskih hotela, restorana i kafića koji s njima posluju, pa se i na taj način prikupi značajna količina ambalažnog otpada.

Naslovnica Dubrovnik