Dalmacija Dubrovnik

apel

Antene u Šipčinama netaknute dočekuju kraj sezone

apel

Antena mobilne telefonije u srcu jednog od najgušće naseljenih dubrovačkih naselja Šipčine / Tonči Plazibat / Cropix

Građevinska inspekcija vodi postupak u navedena dva slučaja. Uklanjanje bespravne gradnje ne najavljuje se unaprijed. Informacija medijima o uklanjanju šalje se na sam dan početka uklanjanja - glasi kratak odgovor iz Ureda glasnogovornice Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja RH na apel Građanske inicijative stanovnika dubrovačkog naselja Šipčine, koji još od 19. prosinca prošle godine čekaju uklanjanje baznih stanica pokretnih telekomunikacija u Ulici Andrije Hebranga 62.

- Pitamo se kako vjerovati u pravnu državu kada rješenja koja je sama izdala ne provodi?! Molimo vas po tko zna koji put da postupite po rješenju te uklonite nelegalno postavljene antene iz naselja Šipčine u Dubrovniku - navodi se u apelu stanovnika Šipčina upućenom resornom ministru Ivanu Vrdoljaku.

Ministarstvo graditeljstva je, podsjetimo, utvrdilo kako su nacionalni operatori VIP i TELE 2 u naselju Šipčine izgradili antenske nosače s odašiljačima, pripadajućim kabelima i opremom bez prethodno osigurane potvrde na glavni projekt, zbog čega je izdano rješenje o uklanjanju protupravno izgrađenih građevina.

Mobilni teleoperatori su se međutim oglušili na nalog građevinske inspekcije iz studenog 2011. i pokrenuli upravni spor pa antenski stupovi i dalje strše s krova zgrade HEP-a usred jednog od najgušće naseljenih kvartova Dubrovnika.

Antene će, kako sada stvari stoje, netaknute dočekati završetak sezone godišnjih odmora, kad će izvjesno biti uklonjene o trošku investitora, ako isti u međuvremenu ne lagaliziraju objekt. Zakonom o prostornom uređenju i gradnji za nepoštivanje inspekcijskog naloga, kazne određuje prekršajni sud kojem Građevinska inspekcija prijavljuje slučaj.
SD

HT jedini legalan

Uz Tele 2 i VIP na krovu HEP-ove zgrade u Šipčinama antene ima i HT. Tijekom nadzora objekata, Građevinska inspekcija utvrdila je kako se jedino potonji operator kod instaliranja baznih postaja pridržavao propisa o postavljanju telekomunikacijskih tornjeva, dok su ostali uređaje postavili bez potvrde na glavni projekt. Inspektori nisu uvažili argument VIP-a i Tele 2 da im za postavljanje antena kao jednostavnih građevina nije trebao potvrđeni glavni projekt.


Naslovnica Dubrovnik