Dalmacija Dubrovnik

Svečanost na šipanu

Splitska obitelj Marušić obnovila crkvicu sv. Stjepana

Svečanost na šipanu

Prigodnom svečanošću u Suđurđu, mjestu na jugoistoku elafitskog otoka Šipana, oko sedam nautičkih milja od Dubrovnika, dubrovačkoj je Biskupiji na uporabu predana obnovljena crkvica sv. Stjepana. Crkvicu je blagoslovio i puku otoka Šipana na uporabu predao otočni župnik Slavko Grubišić, a svojim sredstvima ju je velikodušno obnovila ugledna splitska obitelj Marušić koja u tom otočnome mjestu posjeduje atraktivnu srednjovjekovnu palaču Skočibuha.

Obnovljenu ranokršćansku crkvicu sv. Stjepana prvomučenika dao je 949. godine izgraditi hrvatski kralj Stjepan Miroslav u znak zahvale za isprošeno čudo kraljevskog ozdravljenja vjerom u moći sv. Stjepana koje se, inače, nalaze u Dominikanskom samostanu u Dubrovniku. Na spomen-ploči postavljenoj pokraj ulaza u crkvicu, obnovljenu prema projektu renomiranog povjesničara umjetnosti i arhitekta Ivana Prtenjaka, uz te je podatke uklesano i: „Božjom voljom i dubokom poniznošću crkvu obnovi obitelj Marušić iz Splita za monsinjora Matu Uzinića, biskupa dubrovačkog.”

Duh tradicije

– Crkva je obnovljena u duhu tradicije aristokracije Dubrovačke Republike koja je u znak zavjeta crkvi davala donacije. Ova je crkvica dijelom proširena u 15. stoljeću, ali je s vremenom postala ruševinom; temelji su joj počeli kliziti i ubrzo bi, da nije sada obnovljena, definitivno postala ruševinom. Prvobitna je ideja bila statički je sanirati, ali se tijekom radova odlučilo ići „do kraja“, odnosno do razine koja omogućuje da se u njoj obavlja bogoslužje. Obnovljen je i cijeli interijer, osim u manjem dijelu koji je ostavljen u izvornom obliku kako bi ga povjesničari i konzervatori mogli proučavati kao stil izvorne ranokršćanske gradnje. Sve je obavljeno kvalitetno i brzo i zahvaljujući brzo odobrenom projektu od strane konzervatora – rekao je tom prigodom arh.

Prtenjak, naglašavajući značenje uloge i izdašni financijski ulog obitelji Marušić u očuvanju hrvatske kulturno-povijesne baštine. Nakon svečanosti predaje crkvice u koju je uloženo godinu dana predanog rada punog ljubavi i želje za povrat u prijašnje stanje, uslijedila je i promocija knjige „Šipan, utvrda Duha Svetoga“ kojoj je autorica Gordana Marušić, vlasnica i domaćica palače koja se drži najbolje obnovljenom palačom na području juga Hrvatske, a prioritetno služi svojoj prvobitnoj namjeni: za život obitelji, a ne kao muzej, za kulturno-zabavne sadržaje ili ugostiteljstvo.

Tiskanje knjige je financijski omogućila obiteljska tvrtka „Dental centar Marušić“ iz Splita. Istaknimo i to kako je palača Skočibuha otvorena za javnost i brojne turiste koji često hodočaste na svaki koncert ili obični posjet palači, a odlaze oplemenjeni nepatvorenim doživljajem izvorne renesanse.

Ahmet KALAJDŽIĆ
snimio Tonći Plazibat/CROPIX

Kraljica Margarita prva posjetila crkvicu

Povijesno je zabilježeno kako je crkvicu prva službeno posjetila hrvatska kraljica Margarita, inače žena kralja Stjepana Miroslava. Zabilježeno je kako je došla provjeriti je li crkvica doista izgrađena, te time ispunjen zavjet kralja koji se zavjetovao izgraditi više crkvica zbog svog ozdravljenja.

– Od tog posjeta, na dubrovačkom se području ženskoj djeci često daje ime Mara, oblik imena Margarita – rekla je na primopredaji crkvice Gordana Marušić.

Naslovnica Dubrovnik