Dalmacija Dubrovnik

VEČER ZA PAnĆENJE

Pozdrav od cile Korčule: Bravo zlatni kapekaši!

VEČER ZA PAnĆENJE

Bilo je lipo bit na bazenu KPK-a. Vaterpolo je spoija, kako su Korčulani govorili ‘i ove i one’, niko nije gleda ‘ko kome pripada’, feštavala je cila Korčula...

Bilo je lipo bit na bazenu KPK-a. Vaterpolo je spoija, kako su Korčulani govorili ‘i ove i one’, niko nije gleda ‘ko kome pripada’, feštavala je cila Korčula...

Oko iljadu Korčulanki i Korčulana, načičkanih na tribinama i oko bazena KPK-a, se diglo na noge, svitla su se ugasila, službeni spiker Niko Perić je počeja čitat: Milovan Tomić – nije moga doć, Uroš Marović – nije moga doć, Ivo Lozica – nije igra na toj utakmici, Boško Lozica, Perica Richter, Žarko Lozica, Slobodan Trifunović, Bojan Lozica, Nebojša Jeričević, Perica Radonjić, Marinko Bojić, Velebit Veršić... Trener Dušan Dule Antunoviiiiić! Predsjednik kluba: Dušan Kalogjera!

Suze radosnice

Zlatni kapekaši, osvajači evropskog vaterpolskog Kupa pobjednika kupova iz 1978. godine, postrojili su se uz rub bazena, ispod njih je pušten, skroz do mora, veliki transparent na kojen je pisalo – Hvala vam zlatni kapekaši, deseci mladih Korčulana, poredani oko bazena, zapalili su crvene bengalke. Slika za pamćenje!

Ovacije s tribina, skandiranje korčulanskin junacima koji su prije trideset godina pokorili vaterpolsku Evropu. Čuli su se jecaji sriće, tekle su suze radosnice, Korčula je u subotu uvečer još jedan put slavila svoj najveći sportski uspjeh. Bilo je lipo te litnje večeri bit na bazenu KPK-a. Vaterpolo je spoija, kako su Korčulani govorili “i ove i one”, niko nije gleda “ko kome pripada”, feštavala je cila Korčula.

Legende korčulanskog vaterpola, zlatna generacija iz 1978 godine: Duško Antunović (trener), Perica Radonić, Bobo Trifunović, Marinko Bojić, Boško Lozica, Duško Kalogjera (predsjednik kluba), Velebit Veršić, Bojan Lozica, Nebojša Jeričević, Perica Rihter i Žarko Lozica. Nedostaju Uroš Marović i Milovan Tomić / Željan Petković / EPEHA
Možda je sve ono što su zlatni kapekaši učinili te 1978. godine najbolje oslika Mile Jukić, koji je u konobi “Balun”, na teraci korčulanskog bazena reka: “Tad san bija momčić. Meni i mojin vršnjacima naši su vaterpolisti bili puno više od sportskih uzora. Oni i njijov rezultat učinili su da – postanemo ljudi!”

Borak je najbolji

Velika korčulanska fešta bila je uvertira u najvažniji sportski korčulanski događaj godine, a to je finale vaterpolskog prvenstva grada. Ove godine najbolji je bija Borak, koji je u finalu dobija Biline sa 8:6. U utakmici za treće misto Stari grad i Sveti Nikola igrali su 6:6, nisu tili pucat peterce za vidit ko će bit treći, vratar Starog grada Velebit Veršić je reka: “Ovako je bolje, jer smo i mi i oni – osvajači bronce!”

A član stručnog štaba korčulanskog prvaka Borka Ivo Onofri Pule je govorija: “Svača čast Olimpijadi u Pekingu, ova dva dana na bazenu je bila naša, korčulanska Olimpijada!”

Pobjednička ekipa Borak novi su pobjednici Divlje vaterpolo lige u Korčuli / Željan Petković / EPEHA
Za najboljeg igrača prvenstva proglašen je Dario Trojan iz Bilina, Vinko Rizzi iz Borka je bija najbolji strjelac, a nekad slavni korčulanski reprezentativac Slobodan Bobo Trifunović, koji je je uša u 52. godinu života, bija je ka igrač Bilina najstariji sudionik turnira.

Uz komentar: Bobo Trifunović bi još i danas moga igrat u KPK-a za prvu momčad! Trener Borka Dražen Tomić smija se kad su protivnički navijači skandirali – Ćiro, pederu! Uz objašnjenje: ako si trener, odma si Ćiro, a ako si Ćiro, onda moraš bit i – peder! A onda se jilo, pilo i pivalo, veselilo se do zore, čula se i ona lipa pisma: Da mi je dočekat zoruuuu, na moru Jadranskom...

Bobin šugaman

Drago Padovan je pokaziva šugaman koji mu je prije trideset godina darova Slobodan Bobo Trifunović. Nosi ga na more svako lito, a šugaman je još – ka novi! Čuja se i komentar: ti šugaman je super kvalitete, ka šta je onda bija i korčulanski vaterpolo...

Janičini komplimenti

Oko bazena puno poznatih faca. Ali, jedna divojka je ipak bila u centru pažnje. Svi su se s njon tili slikat, dilila je autograme. Ne tako davno najbolja skijašica svita Janica Kostelić uživala je u korčulanskoj fešti. Dilila je komplimente: Ovako nešto može se doživit samo u Dalmaciji, ovo je sjajno!

Kupanje na spomeniku

Uz tradicionalnu kapekašku pjesmu: “Plivaj praši, naprid naši da nas gleda Korčula”, je dan ranije počelo tradicionalno prvenstvo grada u vaterpolu ili tzv. Divlja liga, koja je okupila četiri gradske ekipe: Stari grad, Biline, Sveti Nikola i Borak. Ekipa Biline pobijedila je u polufinalnoj utakmici ekipu Svetog Nikole visokim rezultatom 10:04. U prethodnoj utakmici ekipa Borka svladala je ekipu Stari grad tijesnim jednim golom razlike 6:5. Inače, nakon izvlačenja parova, prvog dana prvenstva sve četiri ekipe okupile su se na Spomeniku, odakle su krenuli prema bazenu KPK, gdje ih je dočekalo mnoštvo gledatelja, uz zaglušujuću navijačku buku i galamu.

Ž. Petković/EPEHA

Naslovnica Dubrovnik