Dalmacija Dubrovnik

PODZEMNA ‘MINA’

Dr. Duje Bonacci: HE Ombla će izazvati odrone i jače potrese

PODZEMNA ‘MINA’

Gradnja HE Ombla izazvala bi velike poremećaje, upozoravaju stručnjaci i ekolozi / TONČI PLAZIBAT/CROPIX

Podzemna hidroelektrana Ombla tip je projekta kakav nitko u svijetu dosad nije radio. Rekao bih da je to pravi izvor neugodnih iznenađenja koja će se otkrivati kako bude odmicala izgradnja, od konačne cijene koštanja, do utjecaja na okoliš - smatra dr. Duje Bonacci sa splitskog Fakulteta graditeljstva, arhitekture i geodezije.

Jedan od najžešćih kritičara projekta Ombla koju u građevinskom i hidrološkom smislu naziva apsolutnim promašajem Bonacci je, podsjetimo, izbačen iz Povjerenstva za ocjenu Studije utjecaja na okoliš nakon što je još 1999. upozorio na štetnost projekta. Tvrdio je tada kako bi stvaranje stalne podzemne akumulacije utjecalo na povećanje seizmičke aktivnosti na krajnjem jugu. Od svojih stajališta ne odustaje ni danas:

- Izgradnjom hidroelektrane na dubrovačkom području sasvim izvjesno će porasti rizik od potresa. Doći će do stvaranja klizišta i odrona u Mokošici, dubrovačkom gradskom naselju s petnaestak tisuća stanovnika. Inducirana podrhtavanja tla prirodnim podizanjem razine rijeke Omble postoje i danas, no izgradnjom HE potresi će biti češći i jačeg intenziteta - predviđa dr. Bonacci koji iznosi niz primjedbi i u pogledu arhitektonskog rješenja postrojenja:

Rješenje se temelji na tzv. injekcijskim zavjesama, što znači da bi se brana gradila kroz sustav posebnih bušotina u koje se pod visokim pritiskom ubacuju glina, bentonit, cement i drugi dodaci koji će stvoriti podzemnu branu. Praksa je pokazala kako nijedna takva zavjesa nije trajna, jer se za razliku od postojanih betonskih brana vremenom “izliže” i nestaje - kaže naš sugovornik i dodaje kako će ubacivanje materijala u injekcijske zavjese apsolutno štetiti podzemlju Omble.

Ugroženi rijetki šišmiši

- Hidroelektrana neće postići ni potrebnu vodoodrživost. Ako brane budu izvedene u projektiranom obliku, izazvat će prelijevanje vode u okolna izvorišta. Podizanje razine vode za 137 metara teško će se postići. Ukratko, mislim da akumulacija neće moći proizvoditi struju - mišljenja je dr. Bonacci.

Ekološki aktivist i stručnjak za krš dr. Ivo Lučić poručuje kako će izgradnjom HE Ombla biti izravno ugrožena flora i fauna krškog područja, prije svega zbog naglih promjena uvjeta života u nepreglednim mrežama krških pukotina. Kolonije rijetkih šišmiša i čovječje ribice nisu jedini ugroženi u ovoj priči. Hidroelektrana se planira graditi u iznimno poroznom području, gdje nije poznato koliko su podzemni kanali i vode zapravo povezani. Betoniranjem podzemnih kanala izazvao bi se neželjeni učinak na povezane sustave podzemnih voda - pribojava se dr. Ivo Lučić.

Podzemni sustav Omble poznat je tek u oko 3 kilometra duljine, što je neznatan dio njezine stvarne podzemne duljine. Oko 99 posto toka nalazi se na teritoriju BiH koja je nedavno izrazila sumnju zbog negativnog utjecaja projekta na njihovo područje - napominje Lučić.

Dodatan problem za ekoaktiviste diljem Lijepe naše predstavlja i nedostupnost četiriju famoznih revizija HE Ombla, od kojih su, kako je poznato, čak tri negativno ocijenile projekt.

- Nismo uspjeli doznati tko je osim Gorana Mazije, zbog čije je supruge, tajnice iz HŽ-a ministrica Mirela Holy dala ostavku, radio ostale studije. Pretpostavljamo da je riječ o osobama koje po svojim referencijama pokrivaju zasebna područja. Jučer sam čuo da je autor jedine studije koja pozitivno ocjenjuje Omblu surađivao i ranije na izradi prve studije utjecaja na okoliš, no ne znam je li to točno. Ne bi li bilo normalno da se te studije objave kako bismo znali na što Vlada misli potrošiti milijardu naših kuna - kazao nam je Đuro Capor, predstavnik dubrovačke Građanske inicijative “Srđ je naš”.

Studija utjecaja na okoliš HE Ombla stara više od 12 godina, podsjetimo, isključuje opasnosti od zahvata u okoliš, te bilo kakve negativne utjecaje na ugrožene biljne i životinjske vrste, iako stručnjaci upravo područje Omble smatraju jednim od dva areala s najvećim podzemnim biodiverzitetom u svijetu.

O vjerodostojnosti studije, kažu ekolozi, najbolje govori činjenica da su izrađivači Studije i projekta HE Ombla - isti ljudi.

Minus i plus

Neisplativo
Osim nepovoljnog utjecaja na okoliš HE Ombla, konzultanti Europske banke za obnovu i razvoj, kreditora 900 milijuna kuna vrijednog projekta, EBRD-a Tractabel Engineering i Projektni Biro Split su zaključili da “projekt neće povratiti investicijske troškove, nego će zahtijevati dodatne troškove” te da se HE Ombla može izgraditi samo uz značajno

Stabilnost elektroopskrbe za 45.000 kućanstava
Izgradnjom HE Ombla vodom će se opskrbiti 45 tisuća kućanstava na dubrovačkom području, poboljšat će se energetska efikasnost, postići pouzdanost i stabilnost opskrbe i smanjiti udio ugljičnog dioksida. Kod obilnih padalina više neće biti zamućenja vode na izvoru Omble koja će biti potpuno ispravna za piće - naveo je voditelj HEP-ova projekta HE Ombla Tomislav Paviša neke od prednosti prve podzemne hidroelektrane. - Izgadnjom pogona poboljšat će se kvaliteta vode, a sa sadašnjih 560 litara u sekundi, vodoopskrba će se povećati na 1500 litara u sekundi i to tijekom cijele godine. HE Ombla gradit će se pod zemljom i proizvoditi do 68 megawata električne energije. Kao dio projekta, opskrba Dubrovnika pitkom vodom bit će utrostručena, a voda će biti i proširena u novom pogonu za filtriranje, koji će izgraditi HEP, a njime će upravljati Vodovod Dubrovnik - pohvalio se Paviša, uvjeren da je HE iznimno povoljna investicija koja će samu sebe isplatiti za 12 do 13 godina.financiranje države.

GABRIJELA BIJELIĆ

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last