Dalmacija Dubrovnik

KOD KULE GORNJI UGAO

Nekadašnja ljevaonica topova otvorena za posjetitelje

KOD KULE GORNJI UGAO

Tijekom radova na uređenju kule pronađeno je dosad najveće i najbolje očuvano arheološko nalazište takve vrste u Europi koje se prostire na oko 600 četvornih metara, a sastoji se od ljevaonice za topove s pećima te spremišta pijeska od kojih su pravljeni

Nakon višegodišnjih radova koji su okončani koncem protekle godine, početkom svibnja za posjetitelje su otvoreni obnovljena kula Gornji ugao i stara dubrovačka ljevaonica topova, koja je novčanim sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine preuređena u zanimljiv arheološki park-muzej.

Peći i spremište pijeska

Tijekom radova na uređenju kule, podsjetimo, pronađeno je dosad najveće i najbolje očuvano arheološko nalazište takve vrste u Europi koje se prostire na oko 600 četvornih metara, a sastoji se od ljevaonice za topove s pećima i spremišta pijeska od kojih su pravljeni kalupi.

Posjetitelji tog prostora, među kojima su ovih svibanjskih dana i brojni turisti, mogu se upoznati sa svim njezinim dijelovima, od bazena za vodu do peći za taljenje metala i kalupa u kojima su nastajali topovi te drugo oružje i razni drugi proizvodi koje je Dubrovačka Republika svojedobno izvozila diljem Sredozemlja i u ostala područja s kojima je trgovala.

Ljevaonica je djelovala od 15. do 17. stoljeća, no najintenzivnije u 16. stoljeću, kad je izgrađen i zid koji je spojio kulu Gornji ugao s Minčetom. Nekadašnja metalurška zona starog Dubrovnika zidom je odvojena od grada, a time je ujedno gradsko središte zaštićeno od mogućeg požara koji bi u njoj mogao nastati. Nakon potresa 1667. godine čitav je kompleks porušen, pa je na novoj razini improvizirana nova priručna ljevaonica, koja je krajem 17. stoljeća prestala s radom.

Četiri etaže

Kula Gornji ugao, s kojom je povezan taj zanimljiv i po mnogo čemu jedinstven lokalitet, danas je obnovljena i u njoj su na četiri etaže izloženi nalazi iz ljevaonice, a napravljene su i tri replike. Troškove arheoloških radova u iznosu od tri milijuna kuna, te uređenja nalazišta i kule u iznosu od devet milijuna kuna, izdvojilo je Društvo prijatelja dubrovačke starine iz novčanih sredstava uprihođenih posjetom dubrovačkim zidinama.

− Zadovoljni smo što je taj atraktivni prostor otvoren za javnost već prije početka glavne turističke sezone, a u dogovoru s Dubrovačkim muzejima njime će upravljati Društvo prijatelja dubrovačke starine. Cijena ulaznica koje se mogu kupiti na ulazu iznosi 30 kuna, a posjetitelji će ga moći obići svakim danom osim ponedjeljkom, od 10 do 17 sati − kazao je tajnik Uprave Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić. Dubrovnik je time, dodao je Kapetanić, proširio svoju kulturnu ponudu novim i zanimljivim sadržajem, a u roku od tri godine predviđeno je i uključivanje tog arheološkog parka-muzeja u ophodnju dubrovačkim zidinama.

Anet FranićNaslovnica Dubrovnik