Dalmacija Dubrovnik

PRINICIPJELNOST ILI TVRDOGLAVOST

‘Libertas’ ukida tri linije za Konavle

PRINICIPJELNOST ILI TVRDOGLAVOST

Autobusi dubrovačkoga gradskog prijevoznika rjeđe će se viđati u Konavlima / Admir Buljubašić / CROPIX

Prometno poduzeće “Libertas” izvijestilo je općinu Konavle kako od 1. svibnja ukida tri autobusne linije koje Cavtat kao centar te općine povezuje s jugoistokom Konavala. Konavljani su samo 26 dana prije ukidanja lokalnih linija Cavtat-Vitaljina, Cavtat- Vodovađa i Cavtat-Duba Konavoska stavljeni “pred zid”: za legalni izbor novog javnog prijevoznika natječajem prema Zakonu o javnoj nabavi premalo je vremena, dok kao lokalna samouprava moraju žurno osigurati prometnu povezanost svih dijelova općine.

I dok Konavljani s pravom ukazuju na to kako su od Libertasa dobili dopis u kojem se izvješćuju da su dužni 1,7 milijuna kuna te indirektno daje do znanja kako zakonskog otkaznog roka od tri mjeseca neće biti, iz gradske uprave Dubrovnika kao većinskog vlasnika “Libertasa” ističu kako „Uprava Libertasa mora voditi računa o financijskoj održivosti i pozitivnom poslovanju tvrtke čiji je Grad Dubrovnik suvlasnik”. U odgovoru na novinarski upit gradska uprava podsjeća kako Libertas također mora voditi računa da “svi poslovni subjekti s kojima su u poslovnom odnosu ispunjavaju svoje obveze”.

- Općina Konavle ne prihvaća isplatu duga iz 2011. od 1,445 milijuna kuna iako u ugovoru iz siječnja 2011. piše da, ako se na kraju poslovne godine utvrdi da postoji razlika između doznačenog i utrošenog novca, subvencije će se razmjerno povećati. U veljači 2012. utvrdili smo kako je ukupni godišnji iznos subvencije za ovu godinu 3,776.295 kuna, što znači da je mjesečna subvencija 314.691 kunu.

Konavljani su odgovorili da ne mogu prihvatiti taj izos i ukazali na nerazmjer u odnosu na Župu Dubrovačku kojoj je 2011. subvencija bila samo 400 tisuća kuna - ističe direktor “Libertasa” Đuro Deranja, tvrdeći kako to poduzeće ne pristaje na tri mjeseca otkaznog roka jer Općina Konavle ne poštuje ugovor i ne uplaćuje dostatnu subvenciju za pozitivno poslovanje “Libertasa”.

Dok građani pokušavaju utvrditi je li razlog ukidanju linija principijelnost ili tvrdoglavost, pravnici i odvjetnici s kojima smo kontaktirali, a željeli su ostati anonimni, ističu kako “Libertas” ne smije građane ostaviti bez javnog prijevoza te mora dati tri mjeseca otkaznog roka, dok će dug koji nastane u otkaznom roku, kao i ostali sporni iznos, biti predmet sudskog spora ili nagodbe.

Ahmet KALAJDŽIĆ

Naslovnica Dubrovnik