Dalmacija Dubrovnik

dubrovački ribari protive se najavi zabrane koćarenja na prostoru od molunta do prevlake, a njihov šef dinko cvjetović kaže:

OPASNO MORE "Nema straha, samo sam ja izvadio deset torpeda"

dubrovački ribari protive se najavi zabrane koćarenja na prostoru od molunta do prevlake, a njihov šef dinko cvjetović kaže:

Dinko Cvjetović / Foto: Tonči Plazibat / CROPIX
Ribari Dubrovačko-neretvanske županije, okupljeni u Strukovnoj grupi za morsko ribarstvo pri HGK-u, odlučno se protive zabrani koćarenja i sidrenja koju MUP namjerava uskoro uvesti u akvatoriju od Molunta do Prevlake.

Ribari su protiv smanjenja pripadajuće im parcele “morske njive” za 33 četvorne milje, odnosno za čak 113,2 četvorna kilometra.

Naime, koncem prosinca MUP je od Ministarstva pomorstva zatražio da se na pomorskim kartama i publikacijama provede postupak obilježavanja područja akvatorija Prevlaka−Molunat kao zone zabrane sidrenja i koćarenja, a zbog pronalaska brojnih neeksplodiranih minsko-eksplozivnih sredstava od rta Oštro i šest milja prema Dubrovniku.

− Ta zabrana još nije izdana, ali MUP je vrlo blizu odluke o zabrani na, za nas, velikom akvatoriju. Povod su brojne pronađene granate: samo je moj brod pronašao 10 neeksplodiranih granata teških 700 do 1100 kilograma koje datiraju iz doba dvaju svjetskih ratova. Bilo je tu torpeda te zrakoplovnih i brodskih mina koje smo izvadili i policiji dostavili pozicije na kojima su pronađene.

- Osobno držim da se netko iz MUP “poigrao” namjerom zabrane koćarenja u tom dijelu akvatorija iako bombe više nisu aktivne i bezopasne su. Taj je dio mora za nas vrlo značajan za izlov ribe, a bombe smo “ulovili” nakon što su ih tu ostavili ribarski brodovi koji se svake godine od Pule i Splita “spuštaju” do Prevlake. Ulovili bi minu koju bi, ne znajući što s njom, odbacivali upravo u tom dijelu akvatorija u kojem MUP RH sada želi uvesti zabranu − ističe predsjednik Strukovne grupe Dinko Cvjetović.

Jednako razmišljaju i u Cehu ribara dubrovačke ispostave Hrvatske obrtničke komore.

Ahmet KALAJDŽIĆ

Besmislena zabrana

− Nije rješenje u zabrani, nego u informiranju svih ribara o tome što učiniti s tim neželjenim “ulovom”. Zabrana nema smisla jer su te mine bezopasne! Svaku granatu trebali bi iskrcati u Sustjepanu, gdje policijska pirotehnička jedinica ima spremište, te bi koćarica već za 20 minuta mogla nastaviti plovidbu − ističe predsjednik Ceha ribara dubrovačke Obrtničke komore Mato Oberan.

Besmislena zabrana

Zabrana nema smisla jer su te mine bezopasne! Svaku granatu trebali bi iskrcati u Sustjepanu, gdje policijska pirotehnička jedinica ima spremište − ističe Mato Oberan.

 

Naslovnica Dubrovnik