Dalmacija Dubrovnik

nastavak radova u kuli norinskoj i pojezerju

Do kraja godine otvaranje graničnog prijelaza Nova sela

nastavak radova u kuli norinskoj i pojezerju

Radi se o zajedničkoj investiciji Hrvatskih cesta i Ministarstva financija vrijednoj 64 milijuna kuna

I dok aktualna Vlada definitivno odustaje od pelješkog mosta, radovi na dijelu autoceste u općinama Kula Norinska i Pojezerje napreduju predviđenom dinamikom.

Do kraja ove godine otvorit će se novi međunarodni granični prijelaz Nova sela na spoju koridora VC i autoceste, koji će biti uređen prema uvjetima Schengena. Riječ je o zajedničkoj investiciji Hrvatskih autocesta i Ministarstva financija, koja je procijenjena na oko 64 milijuna kuna.

Naime, Europska banka za obnovu i razvitak (EBRD) sklopila je s Hrvatskim autocestama ugovor o zajmu, namjenskim sredstvima, koja će se utrošiti za dovršetak koridora VC u RH, te spoja ceste čvor Ploče-BiH kao i graničnog prijelaza Metković.

Trenutačno se izvode radovi na cesti od Vrgorca do čvora Ploče te spojne ceste do Karamatića u dužini od oko pet kilometara, gdje su zemljani radovi pri završetku, doznajemo u Hrvatskim autocestama. Uskoro slijedi raspisivanje natječaja za izvođenje radova od čvora Ploče do novoga graničnog prijelaza u dužini od oko 6,5 kilometara, a ovi radovi bi trebali biti dovršeni do sredine 2013. godine.

Spojna točka koridora VC i autoceste na lokaciji Nova sela uz međunarodni granični prijelaz najveće je međunarodno prometno čvorište u jugoistočnoj Europi.

Kako doznajemo, sa BH strane već je počela izgradnja dionice od granice s RH (Bijače do Kravice) u dužini od oko četiri kilometara, čime je konačno definirana trasa ovoga međunarodnog koridora.

Riječ je investiciji od oko 120 milijuna konvertibilnih maraka, a puštanje u promet ove dionice očekuje se do kraja 2012 godine.

d. soldo

Naslovnica Dubrovnik