Dalmacija Dubrovnik

Agencija za pomorski promet o peticiji mještana Luke Šipanske

Linija za Šipan ukinuta zbog 600 tisuća kn gubitka

Agencija za pomorski promet o peticiji mještana Luke Šipanske

Nakon peticije kojom je zatraženo zadržavanje broda ‘Postira’ na jutarnjoj i večernjoj liniji 807 Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik, iz nadležne Agencije za obalni linijski pomorski promet poručili su kako je spomenuta pruga ukinuta zbog nerentabilnosti

CROPIX
Nakon peticije mještana Luke Šipanske koji su od Ministarstva mora, “Jadrolinije” i lokalnih vlasti zatražili zadržavanje broda “Postira” na jutarnjoj i večernjoj liniji 807 Šipan-Lopud-Koločep-Dubrovnik, iz nadležne Agencije za obalni linijski pomorski promet poručili su kako je spomenuta pruga ukinuta zbog nerentabilnosti.

- Na sastanku o optimalnom povezivanju Elafitskih otoka s kopnom još 15. srpnja 2011. zaključeno je kako brod koji povezuje otok Šipan s Dubrovnikom više ne treba ploviti do Luke Šipanske, nego da plovidbu počinje i završava u Suđurđu, samo radi smanjenja troškova.

Prijedlog je jednoglasno prihvaćen od svih sudionika sastanka, predstavnika Grada Dubrovnika, mjesnih odbora s otoka Šipana, Lučke kapetanije Dubrovnik i lučkih uprava, brodara Jadrolinije i G&V Line te Agencije - podsjeća voditelj Službe za informiranje Agencije za obalni linijski pomorski promet Marijan Žuvić.

- Brod “Postira” samo na posljednjem večernjem i prvom jutarnjem putovanju pristaje u Luci Šipanskoj, a na ostalim putovanjima u luci Suđurađ. To putovanje iznosi u jednome smjeru dodatnih 6,5 nautičkih milja i traje približno 40 minuta.

Na godišnjoj razini to je dodatnih 4700 nautičkih milja, tako da je samo trošak goriva po sadašnjim cijenama veći od 600 tisuća kuna. Tome treba dodati troškove priveza i odveza, rada agencije te povećane izdatke brodara zbog produljenog rada posade. Tako je u konačnici trošak izuzetno velik, a istodobno je promet potpuno zanemariv - pojašnjava Žuvić razloge ukidanja linije.

- Na otoku Šipanu izgrađena je cesta i uvedena trajektna linija 831 Dubrovnik-Suđurađ. Na Mljetu je klasični brod pristajao u naseljima Polače, Okuklje, Sobra i Kozarica do uvođenja trajektne linije za otok. Slična situacija bila je i na svim ostalim otocima u Hrvatskoj.

Usto, Luka Šipanska tijekom cijele godine povezana je s Dubrovnikom brzobrodskom linijom 9807 Dubrovnik-Luka Šipanska-Sobra-Polače-Korčula-Lastovo - navodi Marijan Žuvić i napominje kako je temeljem prošloljetnog sastanka brodar “Jadrolinija” za 2012. godinu predložio plovidbeni red bez ticanja Luke Šipanske.

Gabrijela Bijelić

Naslovnica Dubrovnik