Dalmacija Dubrovnik

DUBROVNIKU DO 2013. godine neophodan novi Centar za gospodarenje otpadom

SMEĆE SE GOMILA Grabovica na izdisaju, Dubrovniku prijeti sudbina Napulja

DUBROVNIKU DO 2013. godine neophodan novi Centar za gospodarenje otpadom

Postojeći deponij  Grabovica ima ‘privremenu’ dozvolu staru gotovo 30 godina, a nadležni ne žele produljiti tu privremenost

Ako se do konca 2013. godine ne izgradi županijski Centar za gospodarenje otpadom, Dubrovnik će ostati bez odlagališta i prijeti mu sudbina Napulja koji se godinama bori s tonama smeća.

Ta je pesimistična procjena uvod u predstojeće ozbiljne pregovore gradskih vlasti Dubrovnika s čelnicima susjednih općina kojima su spremni čak i zabraniti daljnje odlaganje kako bi i na taj način izvršile pritisak za brži dovršetak spomenutog centra.

Naime, na deponij Grabovica otpad se može odlagati samo još dvije godine, kad mu istječe rok uporabe.

- Grabovica bi mogla “raditi” još neko vrijeme, ali dozvolu moraju produljiti Hrvatske vode i nadležno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i zaštite okoliša. Godišnje na odlagalište stiže oko 35 tisuća tona ili 100 tona otpada dnevno, a količine bi bile i znatno veće da nema selekcije i izdvajanja papira, željeza, plastike i stakla te ostalih sekundarnih sirovina iz tog otpada. Na grad otpada 75-80 posto, a ostatak otpada “proizvode” susjedne općine Konavle, Primorje i Mljet - rekao je direktor dubrovačke “Čistoće” Pero Kaciga.

Dubrovački je gradonačelnik Andro Vlahušić za siječanj 2012. najavio i sastanak s vodstvom županije o problemu skrbi otpada jer su kapaciteti Grabovice pri kraju:

- Solidarnost je poželjna, ali ne možemo štititi susjedne općine ni dopustiti da se smeće odlaže na ulicama jer bi Dubrovnik mogao postati Napulj. Stoga, neka i drugi misle na sebe - poručio je Vlahušić susjedima.

Grabovicu ima “privremenu” dozvolu staru gotovo 30 godina, a nadležni ne žele produljiti tu privremenost. Jedino dugoročno kvalitetno rješenje jest što prije početi izgradnju Županijskog centra oko čije se lokacije još uvijek vode prijepori i koji tek teoretski može biti izgrađen do kraja 2013. tako da se bojim da ćemo Grabovicu morati eksploatirati dok god to bude trebalo da se Centar izgradi - dodaje pročelnik dubrovačkog Komunalnog odjela Dinko Mirić.

Ahmet KALAJDŽIĆ, foto: mateo rilović / cropix

Naslovnica Dubrovnik