Dalmacija Dubrovnik

Nakon dugogodišnje obnove i rekonstrukcije

UTVRDA U DUNAVAMA Obnovljeni Soko-grad nova atrakcija Konavala

Nakon dugogodišnje obnove i rekonstrukcije

Gotovo pola stoljeća trajala je postupna obnova i rekonstrukcija Soko-grada, čiji prvi pisani trag datira iz 1391. godine, a cijeli posao bit će dovršen za deset mjeseci, pojašnjava tajnik Uprave Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić

Sljedeću turističku sezonu šire dubrovačko područje dočekat će s još jednim atraktivnim lokalitetom, obnovljenim Soko-gradom u konavoskome mjestu Dunave. Nakon dugogodišnje obnove i rekonstrukcije koju vodi Društvo prijatelja dubrovačke starine, traju radovi na djelomičnoj rekonstrukciji njegovih zidova, a cjelokupni posao trebao bi biti dovršen za deset mjeseci.

Nakon što ga je prije pedesetak godina kupilo od Crkve, Društvo je postalo vlasnikom Soko-grada, čiji prvi pisani trag datira iz 1391. godine, iako je zapravo postojao i ranije.

Gotovo pola stoljeća trajala je njegova postupna obnova i rekonstrukcija, koja se sada privodi kraju - pojašnjava tajnik Uprave Društva prijatelja dubrovačke starine Niko Kapetanić.

Dodaje kako je Soko-grad podignut na mjestu nekadašnje ilirske gradine, a zatim i rimske, bizantske, dukljanske i bosanske utvrde. Dubrovčani su ga ponovno izgradili u razdoblju od 1420. do 1482. i koristili su ga sve do 1672. godine.

S obzirom na njegovu stratešku važnost, Dubrovačka Republika neprestano je ulagala u Soko-grad pa je monumentalni fortifikacijski sustav raspolagao cisternom, zgradom za streljivo te skladištem vina i hrane.

U njemu se nalazio i stan kaštelana, stražarnice, zgrada za vojnike te zdanje za smještaj žena i djece iz obližnjih sela u slučaju ratne opasnosti i u vrijeme pustošenja pljačkaških hordi koje su povremeno nadirale u Konavle.

Nakon dovršetka radova, zbog čijeg je trajanja još uvijek nezahvalno govoriti o iznosima uloženog novca, Soko-grad će posjetiteljima ponuditi i zanimljive sadržaje.

Tako će, primjerice, u memorijalnoj sobi biti izloženi konzervirani ostaci keramike, metala, stakla i željeza pronađeni uokolo Soko-grada, vrijedni natpis na obloj glagoljici iz 11. stoljeća koji je Društvo na posudbu ustupilo Dubrovačkim muzejima te niz drugih zanimljivih eksponata.

Uz memorijalnu sobu u Soko-gradu zamišljena je i suvenirnica, a posjetitelji će moći uživati i u uređenoj stazi šetnici koja vodi oko njega te vidikovcu s kojega se pruža jedinstven pogled na konavoske krajolike.

Anet Franić


Izgnani pjesnik i kaštelan Ilija Crijević

Posjetitelji Soko-grada u tom će se prostoru imati priliku upoznati i s njegovom bogatom prošlošću, koja obiluje brojnim pričama i pikanterijama, među kojima je i ona o glasovitom dubrovačkom pjesniku i svojedobnom kaštelanu te impresivne utvrde - Iliji Crijeviću. Poznati humanist iz Soko-grada izgnan je bez počasti, jer se oglušio o stroge propise Dubrovačke Republike, prema kojima u utvrdu nije smio dovoditi pripadnice suprotnog spola.


Naslovnica Dubrovnik