Dalmacija Dubrovnik

Neobičan ulov u Kuparima: rukom izvukao rijetku ribu jedroglavku

Nije to bio sportski ulov. Nisam koristio ni udicu ni bilo kakav drugi alat. Prijatelj i ja na rivi u Kuparima primijetili smo izmrcvarenu ribu, pa sam jednostavno omotao ruku krpom, uhvatio je za škrge i izvukao iz mora. Nikad nisam vidio ništa slično, pa sam odmah pozvao stručnjake iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo da detektiraju o kojoj se vrsti radi. Na prvu su mi znali reći tek da je riječ o dubinskoj ribi zalutaloj u plićak - prisjeća se Miljenko Ljubičić Cico najneobičnijeg primjerka iz ribljeg svijeta s kojim se susreo u dugoj karijeri ribolovca rekreativca.

Ribič-veteran naknadno je doznao da je do Kupara dolutala rijetka riba jedroglavka (Lophotus lacepede) koja će uz njegovo dopuštenje biti preparirana i izložena u dubrovačkom Prirodoslovnom muzeju.

- Jedroglavka obitava u toplijim morima od Amerike do juga Afrike i rijetko zalazi u Sredozemlje. Znanstvenici mi kažu da je ovo tek četvrti slučaj u stotinu godina da se pojavila u našem Jadranu. Zadnji put viđena je 1930-tih kod otoka Paga - priča nam Cico, Splićanin koji već 35 godina živi u Župi dubrovačkoj, gdje radi kao kućni meštar u Zavodu za rehabilitaciju "Josipovac".

Prisjeća se kako je jedroglavka bila teška deset kilograma i duga oko metar i pol. Tanka, plosnata i bez ljuske, imala je male igličaste zube izbačene prema vani, peraju s gornje strane tijela i - potpuno ispražnjen želudac.

- Najviše me kod nje zbunilo crnilo koje je izbacivala kroz analni otvor, slično obrambenom mehanizmu sipe. Isprva sam pomislio da se možda prejela liganja jer se inače hrani mekušcima i sitnom ribom, no pokazalo se da joj je crnilo ipak služilo za obranu - ispričao nam je Miljenko Ljubičić koji će dugo pamtiti "ručno" ulovljenog jadranskog uljeza.

Enigma i za stručnjake

Riba iz Kupara pokazala se zagonetnom i za ljude od struke:
- Moram priznati da nisam znao koja je riba u pitanju, pa sam pogledao na internetu. Jedroglavka je najčešća u oceanima južno od Ekvatora, a od predatora se brani ispuštanjem crne tekućine - kaže dr Vladimir Onofri s Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku. Onofri je uginulu Jedroglavku pohranio u hladnjaku prije prepariranja.

Gabrijela Bijelić
foto: Nikša Duper /DV/Cropix

Naslovnica Dubrovnik