Dalmacija Dubrovnik

Pločani odlučili promijeniti rutu Maratona lađa

Ruta neretvanskoga spektakla Maratona lađa od iduće godine bit će dugačka 27,5 umjesto dosadašnjih 22,5 kilometara, ukoliko Skupština usvoji prijedlog Upravnog odbora Maratona lađa.

Čelni ljudi Maratona planiraju ukinuti plovnu stazu u Crnoj rijeci od Rogotina do Ploča, dužine oko 3,5 kilometara, jer smatraju da se najveći broj problema vezanih uz regularnost natjecanja događa upravo na tome području.

Taj dio Crne rijeke, koji prolazi kroz Čeveljušu i Stablinu, dosta je uzak, s nekoliko manjih mostića na kojima su se događali zastoji i fizički obračuni lađara. Osim toga, nakon izgradnje čvora Čeveljuša, Crna rijeka je na pojedinim mjestima plića nego prije, pa u slučaju oseke lađe ne mogu proći.

Nova trasa prolazila bi kroz Rogotin, jezerom Vlašku i kanalom do mora, a u pločanski akvatorij ulazilo bi se iz pravca Luke Ploče.

Vodstvo Maratona lađa smatra da bi upravo ta staza donijela daljnju atraktivnost i toliko potrebnu regularnost utrke.

Takva ideja postojala je i do sada, ali je bio prisutan strah od potapanja lađa pri izlasku na otvoreno more. Međutim, nakon lađarskih iskustava na La Manchu, odlaska preko Jadrana u Talijanski Termoli, te poslije petodnevne vožnje pripadnika IV brigade od Prevlake do Maslenice po burnom i zahtjevnom vremenu, nestale su sve dileme.

„Istina, lađari će osim snage i uvježbanosti, morati pokazati i druge vještine, ali neće biti tragedija ako se neka neiskusna posada i potopi“, u šali je rekao Marko Marušić, predsjednik Udruge lađara Neretve.

Ukoliko Skupština, koja će se održati nakon ovogodišnjega Maratona, usvoji prijedlog Uprave na svoje će doći i brojni gosti s pratećih brodova, koji do sada nisu uspijevali doći na vrijeme do cilja, jer je za njih utrka završavala ulaskom lađa iz široke Neretve u usku Crnu rijeku.

Ante Šunjić
Naslovnica Dubrovnik