Dalmacija Dubrovnik

iz priloga sedma kora

Dubrovčani prodali dva ‘Atlanta’, a Lošinjani ‘Katarinu’

“Atlantska plovidba” prodala je “Atlant Regine” i “Atlant Svenju”, prva dva od četiriju brodova za prijevoz teških tereta, pri čemu se spekulira da su prodani za ukupno 20 milijuna dolara.

Kako smo nedavno najavljivali, novi vlasnik brodova dolazi iz Kine, a prvi “teškaš”, “Atlant Regine”, bit će preuzet tijekom jeseni, dok će drugi brod biti predan najkasnije do polovine ožujka iduće godine, ovisno o kretanjima na tržištu brodskog prostora.

Iz flote hrvatskih brodara otplovila je i “Katarina” u vlasništvu “Lošinjske plovidbe”, čiji su novi grčki vlasnici izdvojili 6,8 milijuna dolara za tu akviziciju. Brod za prijevoz sipkih tereta, nosivosti 28.468 tona, izgrađen je prije 25 godina u Japanu, a pod zastavom hrvatske kompanije plovio je od svibnja 2006. godine.

Nakon prodaje “Dore” početkom godine i aktualnim odlaskom “Katarine”, u floti “Lošinjske” plovi pet brodova, ali zato se krajem rujna očekuje isporuka broda “Maja” koji se gradi u kineskom škveru i prva je novogradnja te kompanije nakon punih 25 godina.

G. ZUBČIĆ

Naslovnica Dubrovnik