Dalmacija Dubrovnik

IZLOŽBA Autora Josipa Webera u LUŽI

Dubrovačka željeznica na fotografijama

IZLOŽBA Autora Josipa Webera u LUŽI

U Luži je u petak je u organizaciji Udruge prijatelja uskotračne željeznice bez granica otvorena izložba autora Josipa Webera posvećena popularnome “ćiru”.

Weber je prikupio više od pet stotina fotografija uskotračne željeznice uglavnom iz privatnih kolekcija, Željezničkog muzeja u Zagrebu i Beogradu. Među fotografijama se nalaze i one iz kolekcija turista koji su u drugoj polovici 20. stoljeća dolazili u Dubrovnik.

Na izložbi je predstavljeno 110 fotografija, a 110 je i broj godina otkako je “ćiro” stigao do Dubrovnika. Željeznička pruga Gabela - Zelenika s odvojcima za Uskoplje i Gruž, te Hum i Trebinje preko koje je Dubrovnik bio umrežen u sustav europskih željezničkih pruga zatvorena je 1976. godine. 

Uz ovu izložbu u pripremi je i fotomonografija dubrovačke željeznice u kojoj će se naći oko 200 fotografija. Tajnik Udruge prijatelja uskotračne željeznice bez granica Ivan Boban ovom prigodom je istaknuo kako se već dvadeset godina radi na obnovi Dubrovačke željeznice, a u planu je čak i otvaranje muzeja. 

- Obnova je planirana u nekoliko faza, a prva je od Zvekovice do Vojskog dola, druga faza bi bila od Gruža do Uskoplja, a treća od Zvekovice do granice s Crnom gorom - rekao je Boban. Pročelnik za turizam, more i poduzetništva dubrovačko-neretvanske županije Maro Kristić rekao je da za ovaj projekt postoji interes investitora, ali i mogućnosti u otvorenim fondovima Europske unije.

- Ovakav projekt ne može se realizirati preko noći, ali postoji uporište za obnovu “ćira”, a to su u vrijedni ljudi iz Udruge, ali postoji uporište i u postavkama županijskog prostornog plana - rekao je pročelnik Kristić. Izložba u Luži trajat će do 25. srpnja.

Davor MLADOŠIĆ

Naslovnica Dubrovnik