Dalmacija Dubrovnik

Luka Ploče nakon dokapitalizacije sustiže Rijeku

 / Luka Ploče definitivno je ostala hrvatska tvrtka, iako je bilo interesanata iz inozemstva.

Za deset godina pločanska luka će imati barem dva puta veći promet od riječke, iako ni sada, unatoč statističkim pokazateljima, nema manji promet od Luke Rijeka, koja je trenutačno vodeća zbog činjenice da je u njen promet uključen Janaf, odgovorio je na novinarsko pitanje direktor Luka Ploče d.d. kap. Ivan Pavlović na konferenciji povodom uspješno završene dokapitalizacije.

Čelni ljudi pločanske tvrtke predstavili su planove i svoju viziju razvoja luke prema najmodernijoj i najprofitabilnijoj luci u regiji. Za izgradnju kontejnerskoga terminala, terminala za rasute terete, te za tekuće terete, Lučka uprava Ploče i Luka Ploče d.d. investirati će, u otprilike podjednakim iznosima, oko 300 milijuna eura.

 / Biti ćemo jedina luka gdje će ulaganja države biti vraćena kroz koncesijsku naknadu, što je dobar posao i za državu, rekao je Pavlović i najavio skorašnju nabavku najveće kontejnerske dizalice na Jadranu.

Terminal za rasute terete, kapaciteta preko šest milijuna tona godišnjega prometa, biti će ključan za budućnost luke.

Osam renomiranih firmi iz Hrvatske i Europe prošlo je pretkvalifikaciju za gradnju terminala, a tko će dobiti posao znati će se krajem rujna ove godine. Terminal će biti dislociran iz grada, što je Pločanima posebno važno zbog prašenje za vrijeme vjetrovitih dana.

Osim toga, vodstvo luke najavilo je zadovoljavanje rigoroznih ekoloških standarda, na što će biti utrošen značajna dio od 130 milijuna eura namijenjenih za taj projekt. Pavlović je podsjetio na teške trenutke kroz koje je luka prolazila devedesetih godina prošloga stoljeća, ratno stanje, prekinute željezničke veze s BiH, staru i uništenu tehnologiju i dr.

 / Sami smo se snalazili, bez pomoći države, a tada je u firmi radilo 1 870 radnika. Rigidnim Zakonom i formiranjem Lučke uprave ostali smo bez imovine, ali smo sve uspjeli prebroditi i na putu smo da postanemo vodeća hrvatska luka, zaključio je Pavlović.

Ante Šunjić

Naslovnica Dubrovnik