Dalmacija Dubrovnik

zaštita djece

U dječjem domu ‘Maslina’ nema interneta zbog straha od pedofila

zaštita djece

Foto: Zvonimir Krstulović
Četrdesetak štićenika dubrovačkog Dječjeg doma “Maslina” uopće nema pristup internetu, i to radi preventivne zaštite od kontakata s pedofilima i ostalim cyber-zlostavljačima.

- Odlučila sam se na primjenu takve mjere iz opreza, jer su upravo djeca koja surfaju bez nadzora najlakša meta. U vrijeme dežurstava i dana vikenda, kad je s našim štićenicima samo jedan odgojitelj, jednostavno je nemoguće osigurati da sva djeca budu pod stalnom kontrolom, pa smo odustali od instaliranja interneta – kaže nam ravnateljica Doma “Maslina” Ilijana Stojanović, koju smo kontaktirali u povodu nastavka antipedofilske akcije “Sledgehammer”, što je rezultirala istragom protiv odgojitelja iz splitskog Doma “Maestral”.

- Djeci iz “Masline” uvijek je otvoren moj ured, gdje mogu poslati e-mail ili na internetu pogledati nešto što ih zanima ili im je potrebno u nastavi. Kad postanu punoljetni, imat će priliku koristiti internet kad god požele. Dotad ih želimo poštedjeti opasnosti - objasnila je ravnateljica Stojanović. Dodala je kako u “Maslini” mališane bez odgovarajuće roditeljske skrbi svakodnevno uče kako se ponašati u slučaju da budu uznemiravani, bilo neprimjerenim dodirom ili lascivnim riječima.

- Mislim da smo konstantnim radom kod djece uz pomoć psihologa uspjeli postići takvu razinu svijesti da svako od njih bez zadrške progovara o tim problemima. Čak i kad ih neki odrasli krivo pogleda, oni se glasno pobune i dotrče meni ili odgojiteljima da bi nas na to upozorili - veli Ilijana Stojanović, koja osobno nadgleda i sva zapošljavanja u Domu.

- Nakon slučaja Brezovica, kad se pokazalo da je štićenika zlostavljao domar Caritasova centra, dodatno smo postrožili kontrolu svakog kandidata za posao, od pedagoga do spremačice. Praksa potvrđuje da katkad nije dovoljno da novouposleni samo priloži potvrdu da nije kažnjavan. Potencijalnog pedofila ili nasilnika nažalost se ne može prepoznati “na prvu”, no u slučaju da ga otkrijemo u “Maslini”, procedura je jasna. Izvanredni otkaz i kaznena prijava - zaključuje ravnateljica “Masline”.

gabrijela bijelić / epeha


 

Naslovnica Dubrovnik