Dalmacija Dubrovnik

Preslagivanje

Rezervat Lokrum kupio ‘Atlasov’ brod ‘Argosy’

Prvi mjeseci ove godine donijeli su preslagivanje u flotama tvrtki koje se bave pomorskim prijevozom turista na dubrovačkom području. Tako je Turistička agencija “Atlas” prodala svoj brod “Argosy” Rezervatu Lokrum, a Rezervat upravo traži kupca za svoj brod imenom “Lokrum”.

U slučaju “Argosyja”, koji može prevesti stotinu putnika, sretno se “poklopilo” da je “Atlas” prodavao brod upravo u vrijeme kad je Rezervat bio u potrazi za plovilom te veličine i tih karakteristika, kaže Mario Petrušić, ravnatelj Rezervata Lokrum.

 - Još prije dvije godine Upravno vijeće Rezervata odlučilo je da je potrebno prodati brod “Lokrum”, kapaciteta 48 putnika, radi kupnje većeg broda. Nedavno smo, posredovanjem Grada Dubrovnika, doznali da se prodaje “Argosy” pa je uz odluke Gradskoga vijeća i UO-a Rezervata taj brod kupljen za 750 tisuća kuna, kaže Petrušić.

Prinova u floti Rezervata, u kojoj su i dalje glavni brodovi “Skala” i “Zrinski” kapaciteta 200 putnika, građena je prije dvadeset godina, a novac za kupnju osiguran je kreditom. “Argosy” je sada u Nautičkom centru u Mokošici gdje se priprema za predstojeću turističku sezonu.

Ravnatelj Rezervata kaže kako će brod proći uobičajene poslove uoči plovidbe, no veći zahvati neće biti potrebni.

 - “Argosy” je nedavno prošao remont, a njegove maritimne i manevarske sposobnosti sasvim odgovaraju našim potrebama i plovidbi na kratkoj relaciji od Grada do Lokruma i natrag. Napravili smo dobar posao, kaže Petrušić.

On je uvjeren da će Rezervat dobro proći i u prodaji “Lokruma”, drvenog broda koji je, unatoč 37 godina starosti, u vrlo dobrom stanju jer je prije nekoliko godina potpuno rekonstruiran.

 - Zainteresiranima je upućen poziv za kupnju tog broda po cijeni od 512.400 kuna. Taj je brod mali za naše potrebe, posebno stoga što na Lokrum dolazi sve veći broj izletnika. Lani je otok posjetilo 150 tisuća ljudi, s tim da je povećanje prometa iznosilo 12 posto u odnosu na godinu prije, zaključuje Mario Petrušić.

Olivija Gustin Čuljak


Plovila za izlete

“Argosy” i “Lokrum” dio su turističke flote na dubrovačkom području, u kojoj je, prema riječima v.d. lučkoga kapetana u Dubrovniku Nikole Beusana, dvadesetak brodova kapaciteta do 100-150 putnika. Većina tih plovila služi za izlete, fish piknike i slične kraće plovidbe.


Naslovnica Dubrovnik