Dalmacija Dubrovnik

ideja

Šuica predlaže Vladi: Otkupite otok Daksu, pa izgradite memorijalni centar

ideja

Prodaja otočića Dakse oglašena je na dalekoj
Floridi                                                                CROPIX
Saborska zastupnica i bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica (HDZ) predložila je Vladi RH da otkupi otočić Daksu kod Dubrovnika radi izgradnje memorijalnog centra za žrtve zločina koji su po ulasku u Dubrovnik potkraj listopada 1944. počinile partizanske snage nad 45 uglednih Dubrovčana.

Tijekom parlamentarne rasprave o konačnom prijedlogu zakona o pronalaženju, obiježavanju i održavanju grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata, zastupnica Šuica zapravo je ponovila zahtjev iz 2007. godine, kada je, kao gradonačelnica Dubrovnika, inicirala otkup najmanjeg Elafitskog otoka združenim sredstvima iz gradskog i državnog proračuna.

Šuičin prijedlog stiže nakon očitovanja Županijskog državnog odvjetništva koje je po kaznenoj prijavi Udruge potomaka žrtava pokolja na Daksi “Daksa 1944./45.” utvrdilo da nema elemenata za kazneni progon počinitelja zločina. HDZ-ova zastupnica smatra prioritetnim “očuvati povijesnu memoriju i dostojanstveno komemorirati žrtve”.

Otočić od 3,5 milijuna USD

Daksa je 2003. u osvit dubrovačkog booma nekretnina bila među prvim hrvatskim otocima koju je preko interneta na prodaju oglasila agencija za promet nekretnina s Floride, a za otočić površine 57.816 četvornih metara pet je iseljeničkih obitelji podrijetlom s dubrovačkog područja zatražilo šest milijuna dolara.

Kako se kupac nije mogao naći, cijena je smanjena na 3,5 milijuna dolara, a nedugo potom oglas je povučen s interneta.

Kao razlog propale kupnje nenastanjenog otočića ppkraj Dubrovnika spominjalo se to što dio otoka potpada pod javno pomorsko dobro, pa ne osigurava potpunu privatnost, a potencijalne je kupce “obeshrabrila” i povijest otoka vezana uz pokolj, na čiju se obljetnicu svake godine na komemorativnom skupu okupe obitelji žrtava.

Gabrijela Bijelić

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last