Dalmacija Dubrovnik

Nevrijeme i Božićni blagdani: smeće u starom Portu

Prekrasni ugođaj blagdanskog ozračja Božića i druženja Dubrovčana i njihovih gostiju uz tradicionalne pjesme i čestitanja donekle su pokvarili jako jugo i povremena kiša te neželjeni “uresi civilizacije” koji su ponovno onečistili stari gradski Porat i dio gradskih plaža, osobito Banja i Sv. Jakov.

Velike količine plastičnog i ostalog otpada onečistili su more i obalu te pokvarili prepoznatljivi i s razglednica poznati blagdanski izgled Dubrovnika.

A kako su blagdani neradni dani i za komunalce, s čiščenjem je valjalo pričekati ipak samo do nedjelje kad je dio komunalaca samoinicijativno krenuo čistiti plastične boce i ostale plutajuće otpatke.

Iz Porta izvadili 30 kubika otpada

Radnici gradskog komunalnog poduzeća “Čistoća” u opsežnoj su akciji čiščenja naplavina smeća iz mora u staroj gradskoj luci izvadili ukupno 30 kubičnih metara plastičnih boca, stiropora i biljne mase.

Čiščenje je u koordinaciji s Županijskom lučkom upravom s obale obavilo desetak radnika “Čistoće” uz pomoć “janki”, odnosno mreža na štapu s tzv. teleskopskom cijevi. Čiščenje je započelo već 26. prosinca da bi se do prvog radnog dana po blagdanima, u ponedjeljak, nastavilo i more potpuno očistilo:

- U cjelosti je očiščeno more oko Velikog i Malog mula te istezališta barki na Posatu i na maloj plaži iza “Poklisara”. Mi nemamo brod za čiščenje ali smo i bez njega valjano obavili postavljenu nam “domaću zadaću”- rekao je direktor “Čistoće” Pero Kaciga dodajući kako su se uvjerili da je i ovaj put podrijetlo većine smeća ponovno iz- Albanije.


Ahmet KALAJDŽIĆ / snimio: Zoran Kusalo / CROPIX
Naslovnica Dubrovnik