Dalmacija Dubrovnik

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio postavljanje spomenika u gradskom parku:

SRUŠENI HEROJ Stjepan Filipović vraća se u centar Opuzena

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić najavio postavljanje spomenika u gradskom parku:

Već sam nekoliko puta razgovarao s gradonačelnikom Opuzena i doznao kako taj grad uopće nema namjeru rušiti spomenik Stjepanu Filipoviću jer će se lokacija spomenika ubrzo riješiti u parku koji se nalazi u samom središtu grada.

Tako će se taj spomenik tamo trajno postaviti, što je vjerojatno primjerenija lokacija a time će i svrha postavljanja spomenika svakako biti bolje postignuta.

Ustvrdio je to s govornice Velike vijećnice, tijekom Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, župan Nikola Dobroslavić u odgovoru SDP- ovu vijećniku Tomislavu Brnasu koji je u vijećničkom pitanju podsjetio na to kako je spomenik narodnom heroju Stjepanu Filipoviću uništen 1991. godine, čime su “građani Metkovića i Opuzena bili užasnuti, kao i ovih dana kada su doznali da se čak i postolje spomenika ruši”.

- Neću govoriti što je Stjepan Filipović značio za dolinu Neretve: imao je 26 godina kad je obješen u Valjevu, a njegova se fotografija u prirodnoj veličini nalazi u zgradi Organizacije Ujedinjenih naroda u New Yorku, te u Auschwitzu i na brojnim drugim mjestima. Ovo što se sada radi s postoljem i spomenikom nije primjereno!

O tome će se Savez antifašističkih boraca obratiti svjetskoj javnosti i organizacijama antifašista, a vas, župane, molim da mi odgovorite tko to radi i zašto - zapitao je Brnas prije nego što je dobio županov “umirujući” odgovor.

Ahmet KALAJDŽIĆ

 

 

 

Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 2FirstPrevious[1]2Last