Dalmacija Dubrovnik

postolje spomenika narodnom heroju Stjepanu Filipoviću ipak uklonjeno zbog izgradnje poduzetničke zone

PAO PARTIZAN Antifašisti će tužiti opuzensku vlast

postolje spomenika narodnom heroju  Stjepanu Filipoviću ipak uklonjeno zbog izgradnje poduzetničke zone

Osuđujemo  ovaj barbarski čin, a o svemu ćemo izvijestiti i inozemnu javnost te razmotriti mogućnost tužbe protiv Republike Hrvatske, poručuju antifašisti

Unatoč protivljenju Zajednice antifašističkih udruga Dubrovačko-neretvanske županije, u Opuzenu su uklonjeni ostaci nekadašnjeg spomenika narodnom heroju Stjepanu Filipoviću.

Postolje je uklonjeno u okviru nastavka radova na drugoj fazi izgradnje poslovno-poduzetničke zone na ulazu u grad Opuzen.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije tražit će kaznenu odgovornost gradonačelnika Opuzena Ive Mihaljevića te kaznenu odgovornost cijele opuzenske gradske uprave.

 - Osuđujemo barbarski čin rušenja spomen-parka Stjepanu Filipoviću u Opuzenu. O problematici miniranja spomenika te ignorantskom odnosu hrvatskih vlasti da se obnovi spomenik ovom narodnom heroju izvijestit ćemo i inozemnu javnost, a udruga razmatra i mogućnost tužbe protiv Republike Hrvatske, stoji u priopćenju koje potpisuje Branko Grošeta, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Dubrovačko-neretvanske županije.

Antifašisti podsjećaju da je obnova spomeničkog kompleksa Stjepanu Filipoviću ušla među sedam prioritetnih na državnoj razini, za što je novac osiguralo Ministarstvo kulture.

Oni su, inače, izjavili da ih je izigrala opuzenska gradska vlast na čelu s gradonačelnikom Ivom Mihaljevićem, koji je još prije tri godine obećao iznaći novu lokaciju za spomenik narodnom heroju Filipoviću.

Međutim, gradonačelnik Mihaljević odgovara da će gradska uprava, nakon što se spomenik restaurira, u raspravu o budućoj lokaciji uključiti Zajednicu udruga antifašista.

Stanislav SOLDO

Svi srušeni spomenici na jugu

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je nakon osamostaljenja Hrvatske srušeno čak 70 posto fundusa spomeničke baštine i spomen-ploča herojima NOB-a.

PLOČE: u središtu Ploča je porušen spomen-park

STON: spomenik Baldu Mekišiću

DUBROVNIK: spomenik palom borcu autora Frana Kršinića

OPUZEN: spomen-park narodnom heroju Stjepanu Filipoviću

MLJET: spomenik palim borcima NOB-a

ZAŽABLJE: spomenik poginulim partizanima na Vukovom klancu

Osim spomenika i spomen-parkova, srušeno je i devastirano stotinjak spomen-ploča.


Ministarstvo će pomoći u restauraciji

Ministarstvo kulture priznaje da je u popis prioriteta, koji je dostavio Savez antifašističkih boraca Hrvatske, uvršten i spomen-park Stjepanu Filipoviću u Opuzenu. Međutim, u šturom priopćenju iz Ministarstva dodaje se tek da je ono spremno, u okviru svojih potpora za projekte u kulturi, sufinancirati restauraciju spomenika, kojemu bi buduću lokaciju trebala iznaći lokalna uprava, u ovom slučaju Grad Opuzen.


Naslovnica Dubrovnik
Page 1 of 8FirstPrevious[1]2345678Last