Dalmacija Dubrovnik

19. OBLJETNICA HEROJSTVA U PLOČAMA - akcije ‘Zelena tabla - Mala bara’

Dan kada je osvojena prva vojarna u Hrvatskoj

19. OBLJETNICA HEROJSTVA U PLOČAMA - akcije ‘Zelena tabla - Mala bara’

U osvojenoj vojarni Zbor narodne garde i ostale postrojbe zaplijenile su pet tisuća cijevi, više od 300 tona streljiva, 70 raznih topova i strojnica, 120 motornih vozila i velike količine druge opreme

“Danas, bez obzira na sve, izvršite plan”, riječi su Luke Bebića, tadašnjega ministra obrane RH, kojima je 14. rujna 1991. dao zapovijed za napad na garnizon JNA u Pločama.

Napad je bio predviđen dan ranije, ali je odgođen, zbog kašnjenja metkovskih postrojbi. Akcija je dobila naziv “Zelena tabla – Mala Bara”, a hrvatske postrojbe iz doline Neretve, Splita i drugih krajeva vodio je general Petar Šimac.

U pločanskome garnizonu bivša vojska je čuvala goleme količine oružja i opreme TO Ploče, Metković, Vrgorac i Makarska. Nakon napada hrvatskih snaga stigla je neprijateljska avijacija, a ispred Ploča nalazilo se jedanaest neprijateljskih brodova.

Zbog toga je miniran ulaz u pločansku luku kontaktnim minama, zaplijenjenim u skladištu Tatinje.

U osvojenoj vojarni Zbor narodne garde i ostale postrojbe zaplijenile su pet tisuća cijevi, više od 300 tona streljiva, 70 raznih topova i strojnica, 120 motornih vozila i velike količine druge opreme, koja je transportirana u smjeru Splita, Sinja, Šibenika i ostalih bojišnica diljem RH.

U akciji je poginuo vozač “Jadrantransa” Ante Vrdoljak, a nekoliko boraca je ranjeno. Tih dana u Pločama je zauzeta prva neprijateljska vojarna u Hrvatskoj, u pločanskom akvatoriju odigrala se prva pomorska bitka u Domovinskom ratu, osnovana je prva ratna luka, prva postrojba mornaričko-desantnog pješaštva i vojno-mornaričke policije, a obavljen je i prvi blagoslov jedne vojarne u Hrvatskoj. Taj datum slavi se kao Dan grada Ploča, danas devetnaesti put.

Međutim, pločanska javnost smatra da akcija “Zelena tabla” nije dovoljno vrednovana i očekuje da Gradu bude vraćen jedan dio vojnih objekata koji se ne koriste, kako bi se na tim lokacijama izgradili prijeko potrebni sadržaji za Ploče.

Ante Šunjić

Naslovnica Dubrovnik