Dalmacija Dubrovnik

Vijećnik ANTUN Pravedan čeka odgovor o zakonitosti preimenovanja objekta iznad Omble

Ime ‘Most dr. Franja Tuđmana’ dali - ulici!

Vijećnik ANTUN Pravedan čeka odgovor o zakonitosti preimenovanja objekta iznad Omble

Tadašnje  je Gradsko vijeće na sjednici 11. travnja 2002. donijelo zaključak o preimenovanju nepostojeće ulice. To je magistrala, a ne ulica’, konstatira Pravedan i zaključuje: ‘Nisu mogli imenovati most, jer to nije zakonski, pa su imenovali ulic

Do danas se u Dubrovniku nije stišala polemika oko imena mosta preko Rijeke dubrovačke, a reagirao sam nakon što sam pregledao svu dokumentaciju – kaže Antun Pravedan, vijećnik HNS-a i stranački kolega dubrovačkoga gradonačelnika, koji je zahtjevom za provjerom proceduralne ispravnosti odluke Gradskog vijeća Dubrovnika iz 2002. o imenu Mosta dr. Franja Tuđmana pokrenuo komentare i podsjetio na tadašnju politizaciju ove teme.

− Utvrdio sam da je tadašnje Gradsko vijeće na sjednici 11. travnja 2002. donijelo zaključak o preimenovanju nepostojeće ulice. To je magistrala, a ne ulica – konstatira Pravedan i zaključuje:

− Nisu mogli imenovati most, jer to nije zakonski, pa su imenovali ulicu da se zove “Most dr. Franja Tuđmana”.

Pravedan ističe kako je pročitao sve zapisnike o toj temi od prije osam godina, te je na posljednjoj sjednici dubrovačkog parlamenta od gradonačelnika Vlahušića zatražio da tu odluku preispita i, ako nije pravovaljana – poništi.

− Sad čekam gradonačelnikov odgovor vezan uz zaključak GV-a iz 2002. godine – kaže HNS-ov vijećnik, koji na upit ide li potom dalje s inicijativom za preimenovanje, odnosno vraćanje starog imena mostu preko Omble, odgovara:

− Što se države tiče, ona nikad nije ni promijenila ime objektu. To je oduvijek “Most Dubrovnik”, što potvrđuje ploča koja se nalazi na sredini građevine – kaže Pravedan, komentirajući:

− Ako država nešto želi učiniti, mora donijeti odluku, ne može to činiti Gradsko vijeće Dubrovnika.

Dubrovački HNS-ovac smatra da za preimenovanje mosta − koji je otpočetka nosio “geografsko ime”, poput Krčkog, Paškog ili Masleničkog − nije dovoljno to što je tadašnji i današnji resorni ministar Kalmeta 2004. godine obznanio da će most Dubrovnik, na temelju zamolbe tada aktualne gradonačelnice Dubravke Šuice, uskoro dobiti ime prvog hrvatskog predsjednika:

− HDZ se usuđuje ingerencije države preuzeti na sebe – ocjenjuje Pravedan.

Predsjednik Odbora za preimenovanje ulica i trgova pri Gradskom vijeća Grada Dubrovnika, Pravedanov stranački kolega Milo Hrnić, s kojim smo također kontaktirali ovim povodom, iznenađen je temom upita gradonačelniku:

− Govorio je o nekoj proceduri koja, navodno, u to vrijeme nije bila baš uredno obavljena. Odbor kojim predsjedam, međutim, nije dobio nikakav prijedlog − ustvrdio je Hrnić.

PišU Jasmina Mrvaljević
Gabrijela Bijelić

Usporedba s Neronom

Bivša dubrovačka gradonačelnica Dubravka Šuica, za čijeg je prvog mandata i preimenovan most, tada je imala i “povijesna” objašnjenja o ovoj temi:

− Ako Neron, koji je spalio Rim, u tom gradu može dobiti spomenik, ne vidim zašto se jedna nova dubrovačka ulica, koja je k tome slučajno i most, ne može nazvati po predsjedniku Tuđmanu. Uostalom, i Zakon o decentralizaciji koji je donijela aktualna vladajuća koalicija ostavlja nam mogućnost da kao lokalna uprava imenujemo most, a ne da to centralistički određuje Zagreb – izjavljivala je 2002. Dubravka Šuica.

Šutnja iz Hrvatskih cesta

Na naš upit o tome koji je točan službeni naziv mosta preko Omble, glasnogovornica Hrvatskih cesta Ivana Bekavac zamolila je za strpljenje, “jer se mora konzultirati s članovima Uprave, budući da su neki od tadašnjih čelnika HC-a u međuvremenu otišli u mirovinu, pa treba malo pričekati odgovor”. Ostaje činjenica da je HC kao investitor gradnje mosta, slijedeći praksu imenovanja mostova prema toponimima, građevinu nazvao “Most Dubrovnik”.

ANKETA Ostali mostovi nose geografsko ime

Zahtjev gradskog vijećnika HNS-a Antuna Pravedana za provjerom proceduralne ispravnosti odluke o imenu Mosta dr. Franja Tuđmana, gotovo desetljeće nakon premoštavanja Omble, ponovno je oživio priče o dvojnom nazivu 518 metara dugog i 50 metara visokog objekta iznad Rijeke dubrovačke.

Provjerili smo misle li Dubrovčani da most treba nositi ime prvog hrvatskog predsjednika ili geografski naziv “Most Dubrovnik”.

Nikola Babić, 59, ekonomist: − Mislim da to treba biti most Grada Dubrovnika, kao što se cijelo vrijeme dok se gradio zvao Most Dubrovnik, a onda je odjednom postao Most dr. Franja Tuđmana. Ne zato što se most baš tako zove, jer i da ima bilo koje drugo ime osim geografskog, ja se ne bih složio.

Matea Kalogjera, 25, diplomirana ekonomistica: − Kad je izgrađen, most je trebao dobiti ime Dubrovački, kao što se uobičajeno daje prema regiji. Ime treba ostati autohtono, domaće i izvorno. Najžešće mi je kad političari mijenjaju ime kako koja vlast dođe, kao na Korčuli gdje je riva bila Vinka Paletina, a sad je dr. Franja Tuđmana.

Stijepo Hadžija, 64, vozač: − Ja mislim da bi se i nadalje trebao zvati kako se i sada zove – Most dr. Franja Tuđmana. Po mome mišljenju, dr. Tuđman, prvi hrvatski predsjednik, jedan je od najzaslužnijih za to što mi danas imamo samostalnu Hrvatsku.

 

Naslovnica Dubrovnik