Dalmacija Dubrovnik

rodbina postavila ploču na groblju sv. ante

Gradac: uspomena na partizanske žrtve

rodbina  postavila ploču na groblju sv. ante

Župnik Gradca fra Ante Milan Anić blagoslovio je, na groblju Svetoga Ante, spomen-ploču s imenima Gračana koje su partizani pogubili bez suđenja. Preživjela rodbina postavila je spomen ploču na gračkome groblju kako bi sačuvala sjećanje na žrtve svojih najmilijih.

Rodbina pobijenih kaže kako je Karolina Bilas ubijena samo zato što je govorila nekoliko jezika, Petar Andrijašević usmrćen je nepoznatoga datuma na Golom otoku, a Sekulu Židića ubili su iako je bio partizan.

- Moga djeda Jozu Medara komunisti su ubili mučki, s leđa, u civilu, 23. siječnja 1941., kada još ništa nije ni počelo, a za grob domobrana Ivana Medara, ubijenoga 1944., ni danas ne znam - kaže Vicko Stipić.

Jure Šutić uhvaćen je nakon što je u Baćini spasio dvoje ljudi, partizani su ga odveli na sud u Šošiće na Biokovu i osudili na smrt strijeljanjem. Osuđen je jer je bio načelnik općine za vrijeme NDH, od 1942. do 1943. godine.

Čak su se i neki stari komunisti i partizani, poput Vjekoslava Luiđa Jurasa, koji su Juru dobro poznavali, protivili uhićenju, suđenju i osudi, ali mu nije bilo spasa. Doznajemo da je na sličan način na području Gradca stradalo još petnaestak ljudi.

Ante Šunjić

Naslovnica Dubrovnik