Dalmacija Dubrovnik

UNATOČ MANJKU PROMidžbenih AKTIVNOSTI, ZA USPINJAČU GOSTIJU NE MANJKA

U KABINI DO SRĐA Žičarom do pogleda na neodoljivo lijep grad

UNATOČ MANJKU PROMidžbenih AKTIVNOSTI, ZA USPINJAČU GOSTIJU NE MANJKA

Kad smo planirali  odmor i gledali fotografije Dubrovnika, mislili smo da je puno veći, a tek ovako vidimo koliko je to mali, a neodoljivo lijep grad – kažu nam Maret i Alan iz Walesa

Svakih pola sata na Srđ i sa Srđa, poviše krovova Grada i obronaka iznad Magistrale, ide obnovljena dubrovačka žičara, a premda je nisu pratile velike promidžbene, marketinške aktivnosti, gostiju ne manjka.

Turista je najviše između pet i osam sati navečer, kad malo padne vrućina, kaže nam Srđan Ban, ljubazni zaposlenik žičare, koji dodaje da u vrijeme gužvi žičara vozi i svakih nekoliko minuta.

Naime, uz brojne goste koji su prije na Srđ dolazili taksijima kako bi uživali u pogledu, i koji su jedva dočekali izgradnju žičare, sve je više i turista s kruzera.

Tako se gondole penju i spuštaju uglavnom pune putnika, odreda oduševljenih jedinstvenim prizorom koji se pruža s taraca gornje postaje žičare.

− Kad smo planirali odmor i gledali fotografije Dubrovnika, mislili smo da je puno veći, a tek ovako vidimo koliko je to mali, a neodoljivo lijep grad – kažu nam Maret i Alan iz Walesa koji, naslonjeni na ogradu tarace, uživaju u pogledu. Za žičaru su čuli tek nakon dolaska u Dubrovnik.

− Nismo ni znali da postoji, nigdje nismo naišli na taj podatak – kažu mladi Velšani. Pitamo ih jesu li posjetili tvrđavu Imperial, no u čudu nas gledaju, nemaju pojma da tu postoji muzej Domovinskog rata.

Turisti na gornjoj postaji imaju sve što treba, i suvenirnicu i restoran, ali u njima se posao, čini se, tek uhodava.

U jelovniku restorana čitamo: Panorama doručak 55 kuna, lignje šefa kuhinje 75, filet sabljarke 136, Pjat Panorama 167 kuna... Gostiju baš i nema, no u restoranu kažu da bi pravi posao trebao biti tek dogodine.

– Nema još organizacije s agencijama i drugima koji bi dovodili goste. Za ovu sezonu je kasno, ali dogodine će sve biti drukčije – kažu nam dok unose stolove i stolce koji su upravo iskrcani iz kombija.

Malo dalje turisti po vrelom suncu obilaze plato Srđa koji se još uređuje, fotografiraju se pokraj velikog križa, a neki imaju i bliski susret sa – kravama.

Vožnja žičarom traje 2,5 min
Stigle su s obližnjeg domaćinstva na kojemu su, kako nam kažu, poveća stada krava, koza, magaraca, konja. Životinje s velikim rogovima ne izgledaju baš bezazleno, turisti ih zaobilaze, no one se ne obaziru.

Tik uz gornju postaju jedna krava nepomično stoji na zemljanom nasipu, kao da pozira, a iza nje Fort Imperial i velika hrvatska zastava. Nakon povratka, na izlasku iz žičare susrećemo Moniku i Rolanda iz Njemačke.

U agenciji su doznali da se odnedavno na Srđ može žičarom i nisu se pokajali. Domaće životinje i neuređen okoliš ni ne spominju.

– Željeli smo vidjeti kako sve izgleda odozgo i prizor je impresivan, toliko ljepote! – kaže Monika koja, na pitanje što joj se u Dubrovniku posebno sviđa, širi ruke i jednostavno odgovara: “Ovaj grad!”

Olivija Gustin-Čuljak / SNIMIO Siniša Sunara / Cropix

 

Nadzor iz Švicarske

 

Za našega posjeta upravo je u tijeku bila provjera pogona žičare. Turisti su strpljivo čekali desetak minuta da završi jedna od uobičajenih provjera funkcioniranja sustava koji se, kako doznajemo, nadzire iz – Švicarske. Stručnjaci švicarske tvrtke Garaventa, gdje je dubrovačka žičara napravljena po mjeri, imaju uvid u cijeli pogon u Dubrovniku preko računala i u slučaju potrebe mogu reagirati, a za većinu sitnijih intervencija obučeni su i domaći stručnjaci.

 

 

 

Naslovnica Dubrovnik