Dalmacija Dubrovnik

Nakon 19 godina ponovo u pogonu dubrovačka žičara (FOTOGALERIJA)

Predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor u subotu poslijepodne na Srđu svečano je u pogon pustila obnovljenu dubrovačku žičaru. Žičara je ponovo u prometu nakon 19 godina od kako je srušena u Domovinskom ratu.

U njenu obnovu Excelsa nekretnine, odnosno Lukšić grupa uložila je pet milijuna eura. Vožnja žičarom od podnožja Srđa do vrha brda odakle puca pogled na Dubrovnik traje 3 i pol minute, a kapacitet kabine je 30 putnika.

Prije no što je premijerka održala govor svečanog otvaranja predsjednik uprave Lukšić grupe u Hrvatskoj Oscar Hasbun kazao je kako je ovo važan dan za dubrovački turizam i Lukšić grupu, te da je žičara izgrađena po najvišim sigurnosnim i drugim standardima što je omogućilo i dobivanje svih dozvola.

Hasbun se posebno se na potpori zahvalio premijerki Kosor, ministrici zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marini Dropulić Matulović, ministru mora prometa i infrastrukture Božidaru Kalmeti i ministru gospodarstva Đuri Popijaču te bivšoj gradonačelnici Dubrovnika Dubravki Šuici, ali i aktualnom gradonačelniku Andru Vlahušiću koji nije došao na otvaranje žičare.

Puštajući u pogon žičaru premijerka je kazala kako je ona "pobjeda kulture građenja nad kulturom rušenja". Naime, Srđ je mjesto gdje se branio i obranio Dubrovnik na što je podsjetila i premijerka Jadranka Kosor.

- Vlada će i dalje podupirati ovaj projekt u to u smislu objave natječaja za koncesiju. Ovdje je otvoreno i 29 novih radnih mjesta, a žičara je kamen u mozaiku bogate turističke ponude Dubrovnika. - rekla je Jadranka Kosor.

Svečanom otvorenju žičare bili su nazočni i predsjednik sabora RH Luka Bebić i potpredsjednik Vlade Božidar Pankretić te mnogobrojni ministri u vladi RH, a žičaru je blagoslovio don Jozo Njavro izlasnik nadbiskupa zadarskog Želimira Puljića.

Davor MLADOŠIĆ, foto: siniša sunara / cropix
Naslovnica Dubrovnik