Dalmacija Dubrovnik

zaboravljeni branitelji

163. DUBROVAČKA BRIGADA Vlasti ignorirale obljetnicu ZNG-a, roditelji ogorčeni

zaboravljeni branitelji

Sjeća li se još itko 163. dubrovačke brigade? Vjerojatno malo tko, ako je suditi po ovogodišnjem obilježavanju (tek) 19. po redu obljetnice osnutka Zbora narodne garde.

Od pripadnika “zengi” koji su 1. lipnja 1991. postrojeni u Rašici, formirana je dubrovačka 163. brigada, a ovogodišnje obilježavanje prve postrojbe dubrovačkih branitelja prošlo je apsolutno - nezamijećeno.

Dovoljno je u utorak bio žalostan prizor polaganja cvijeća na spomen-obilježje poginulim suborcima i prijateljima na groblju Boninovo, kojem je nazočilo tek tridesetak dubrovačkih branitelja.

Osim nekolicine roditelja poginulih, na kratkoj komemoraciji u znak sjećanja na dane formiranja ZNG-a, nije se pojavio nitko od predstavnika županijske i gradske vlasti. Štoviše, osim što nisu sudjelovali u odavanju pijeteta i (pre)kratkom programu obljetnice formiranja ZNG-a, i Županija i Grad odbili su (su)financirati proslavu obljetnice.

Dok je županijska vlast glatko i nedvojbeno odbila bilo kakvo sudjelovanje u financiranju, Grad je, doznali smo od bivših pripadnika ZNG-a koji djeluju u udruzi ZNG, poslao svoj dopis u kojem su izrazili želju za financiranjem proslave, no bez da je novac i uplaćen.

Obljetnica ZNG-a, na koju su preko javnih obavijesnih sredstava pozvani svi dubrovački branitelji i građani Dubrovnika, obilježena je tako gotovo u potpunoj anonimnosti.

Takva situacija najviše je pogodila roditelje poginulih branitelja koji su dali živote u obrani svoga grada. U dubrovačkoj brigadi, koja je iz ZNG-a prerasla u jednu od brojčano najvećih i najjačih brigada Hrvatske vojske, prošlo je tijekom rata oko osam tisuća branitelja, a smrtno su stradala 184 njezina pripadnika.

Jesu li stvarno građani Dubrovnika i oni koji vode i predstavljaju ovaj grad i županiju doista (već) zaboravili na ratne dane u tolikoj mjeri da nitko od predstavnika vlasti nije bio kadar odati počast braniteljima Dubrovnika?

P. PEKO

Naslovnica Dubrovnik