StoryEditorOCM
Dalmacijafešta za blagdan zaštitnika crkve na mjesnom groblju

Blagoslov obnovljene kapelice sa stoljetnim kipom sv. Luke

Piše PSD.
19. listopada 2009. - 20:31
Mještani Gizdavca svečano su proslavili blagdan svetog Luke apostola, zaštitnika filijalne crkve na njihovu mjesnom groblju. Unatoč buri, okupili su se brojni vjernici koji su sudjelovali u procesiji i misi koju je predvodio pastoralni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Drago Šimundža u koncelebraciji sa župnikom Muća Gornjeg don Pavlom Pavićem.

Ovogodišnja proslava svetog Luke bit će zapamćena po obnovi i blagoslovu svečeve kapelice na ogradi groblja, koju je svojim marom i zalaganjem sponzorirao rođeni Gizdavčanin Ante Bakić.

Blagoslivljajući kapelicu, mons. Šimundža istaknuo je kako su i one prepoznatljivi znak hrvatske sakralne kulture i baštine, te putokaz svima na ovom životnom putu. Kapelica je izrađena iz jednog komada bračkog kamena, a dizajnirao ju je te restaurirao stoljetni kip svetog Luke akademski slikar Zvonimir Mihanović, koji je i donirao vrata iz kovanog željeza.

Prigodnom pjesmom “Panis angelicus” nazočne je darivala i Antina supruga, primadona Cynthia Hansell-Bakić, uz orguljsku pratnju prof. Anne Semkine. Tijekom mise i procesije pjevao je Zbor svete Cecilije pod vodstvom Branka Šunjića, uz Anu Kuduz na orguljama.

i. ugrin

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. lipanj 2024 06:24