StoryEditorOCM
Dalmacijameđu prvima u HrvAtskoj

Bikarac će riješiti problem otpada u Šibeniku i Županiji: ulaže se 182 milijuna kuna

14. listopada 2016. - 15:40
odlagaliste_bikarac5-131211

Šibenik i Šibensko-kninska županije sustavno će riješiti zbrinjavanje otpada centrom za gospodarenje Bikarac, rekli su u petak šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan Goran Pauk tijekom obilaska radova na pretovarnoj stanici Pirovac.

Investicija je vrijedna 182 milijuna kuna, od čega 90 posto sredstava osigurava Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a 10 posto Grad Šibenik. 

Gradonačelnik Burić je istaknuo da je Šibenik među prvim gradovima u Hrvatskoj koji će sustavno riješiti zbrinjavanje otpada. Projekt Bikaraca je kompleksan, ali kada se završi, značiti će rješenje zbrinjavanja otpada i donijeti nova radna mjesta, rekao je.

Grad u suradnji sa Županijom sustavno radi na politici zbrinjavanja otpada, a centar za gospodarenje otpadom poput Bikarca strateški je projekt koji će dodatno unaprijediti kvalitetu životu u Šibeniku, kazao je Burić.

U obilasku radova na izgradnji pretovarne stanice Pirovac u sklopu projekta druge faze uspostave cjelovitog i održivog sustava gospodarenja otpadom na području Šibensko-kninske županije, s Burićem su bili i direktor gradskog poduzeća Bikarac Robert Podrug, župan Goran Pauk te načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

Podsjetili su kako su u tijeku su i radovi na izgradnji pretovarne stanice Biskupija. Izvođač radova je tvrtka Sarađen, rok za završetak je siječanj 2017. godine, a ukupna vrijednost izgradnje pretovarnih stanica iznosi 13 milijuna kuna.

Direktor poduzeća Bikarac d.o.o Robert Podrug kazao je u petak da je okončan postupak javnog nadmetanja za izgradnju postrojenja za mehaničko-biološku obradu  otpada (MBO) na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac za koji su pristigle tri prijave.

Nakon postupka pregleda i ocjenjivanja ponuda očekuje se odluka o izboru izvođača radova te potpisivanje ugovora, rekao je Podrug dodavši kako je isporuka radnih strojeva i opreme potrebna za prijevoz otpada s pretovarnih stanica krenula do centra Bikarac. 

Župan Goran Pauk kazao je da projekt izgradnje centra za gospodarenje otpadom Bikarac koordiniraju Županija i sve jedinice lokalne samouprave na njezinom području. Šibensko-kninska županija bit će jedna od rijetkih u Hrvatskoj koja će sustavno riješiti zbrinjavanje otpada, rekao je Pauk.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 02:52