PIGMALION EFEKT

Psihijatri tvrde: Dobra samoprezentacija najbitnija je za uspjeh žene. Uz malo soli u glavi, dosegnut ćete zvijezde

Piše PSD.
Foto SHUTTERSTOCK
7. ožujka 2021. - 15:34

Sigurno ste bar jednom u životu pomislile – nema šanse da ću biti zanimljiva ovom dečku ili nema teorije da dobijem posao iz snova – i gle čuda ispostavilo se da su vaša očekivanja bila točna, niste se trebale ni truditi kada ste znale da nemate izgleda. Niti ste dobile posao o kojem ste mjesecima sanjarile, niti ste pošle kući s hrvatskom verzijom Georgea Clooneya. Zašto je tome tako? Nije zato što ste neprivlačne, nezanimljive ili nedovoljno sposobne da zadivite potencijalnog šefa, već ste se svojim vjerovanjima dovele do toga da propustite priliku života.

Sigurno ste nemali broj puta listajući popularnu literaturu naišle na onu već pomalo otrcanu frazu “što zračiš, to privlačiš“ i pomislile kako pseudopsiholozi opet prodaju maglu. No, varate se! Nije riječ o nikakvoj praznoj mantri. Radi se o samoispunjavajućem proročanstvu. Samoispunjavajuće proročanstvo ili Pigmalion efekt pojava je u kojoj netočno uvjerenje o nekoj situaciji, vodi ponašanju koje zapravo potvrđuje ovo, u prvi mah, netočno uvjerenje.

Primjerice, upoznajete novu kolegicu na poslu koja vam se na prvu čini antipatična. Vi svojim nesvjesnim ponašanjem, govorom tijela ili radnjama zauzimate negativan stav prema toj osobi – ta osoba primijeti da se prema njoj ponašate neprijateljski i vrati vam istom mjerom i ponaša se i ona hladno. Vama nakon toga prođe glavom, aha, bila sam u pravu – ona je prava gadura! U krivu ste, vi ste ta osoba koja je zbog svojih uvjerenja prva zauzela negativan stav. Same ste svojim negativnim mislima prizvale spomenuti scenarij.

image
Psihijatar Domagoj Vidović
 
Darko Tomaš/Cropix

Svaka akcija, izaziva reakciju. Ako pomislite da će vas partner napustiti, iako nemate realnih razloga za to, i počnete vjerovati u to, postupno se ponašate na način koji će u konačnici i dovesti do prekida veze. Možete primjerice početi provjeravati partnera, često tražiti potvrde ljubavi ili čak postanete hladnija prema ljubljenoj vam polovici i postepeno odustajete od odnosa – jer zašto bi se ja trudila ako će me svakako ostaviti? To za partnera može biti opterećujuće, veza počinje slabjeti i na kraju zaista propada. Niste ni svjesne snage vaših misli i koliko one utječu na svaku poru vašeg života.

Preispitivanjem svojih uvjerenja možemo kod sebe uočiti obrasce mišljenja koji su rigidni, a zatim se posvetiti njihovu mijenjanju, u cilju postizanja većeg životnog zadovoljstva. Pokušajte drugi put kada se spremate na razgovor za posao doći sa stavom da ćete uspjeti impresionirati nadređenog i da će sve proći u redu - automatski ćete biti opuštenije, pričljivije i samopouzdanije.

Šef će primijetiti sve vaše vrline koje ne bi došle do izražaja da ste došle s grčom u želudcu – a posao će biti vaš. Psihijatar Domagoj Vidović koji nam je držao jedan kolegij na studiju psihologije rekao je kako je dobra samoprezentacija najbitniji faktor za uspjeh žene – a ako uz to imate soli u glavi – neminovno je da ćete dosegnuti zvijezde. Zato očekujte dobro i dobro će vas nagraditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:27