StoryEditorOCM
Dalmacijaveselica sa sadržajima seoske olimpijade

Narodni običaji privukli dvije tisuće posjetitelja

Piše PSD.
16. lipnja 2009. - 23:22

Bacalo se kamena s ramena, skakalo sa mjesta u dalj, lomila ruka na drvenom stolu, potezao konop, diplilo i guslilo, sve uz besplatnu hranu i vino

Sportsko društvo “Lug” iz istoimenog mjesta u općini Proložac često iznenadi svoje sumještane uspješnim organizacijama raznih sportsko-kulturnih sadržaja.Tako su u povodu blagdana svetog Ante i u spomen na junaka Domovinskog rata, svoga Franu Bubala Đonu, organizirali prvi put narodnu veselicu sa sadržajima seoske olimpijade.

Predočili su gledateljima, svojim gostima, a njih je bilo više od dvije tisuće, neka nadmetanja, koja su nekada davno bila sastavni dio svakog derneka u Imotskoj krajini. Tako se bacalo kamena s ramena, skakalo sa mjesta u dalj, lomila ruka na drvenom stolu, potezao konop, diplilo i guslilo.

Kada se u taj zanimljivi program “ušaltao” i popularni voditelj Mirić Grbavac i kada su Lužani svoje goste počastili besplatnom spizom i vinom, nije ni čudno da su svi bili oduševljeni. Već za dogodine najavljuje se još spektakularniji program.

Pobjednici

Pobjednici prve seoske olimpijade u Lugu bili su u skoku u dalj sa mjesta Lovre Odak, najdalje je kamen bacio Nediljko Bekavac iz Lovreća, čak 10,87 metara, najjača je bila “čelična ruka” Lužanina Joška Grbavca, a momci iz ekipe “Gabrijel” pobijedili su u potezanju konopa.

- Ovo je nevjerojatno, koliko ljudi vole ovakva narodna veselja. Jeste li vidjeli njihova ozarena lica, navijanja? I mlado i staro je bilo zadovoljno i to nas samo tjera da dogodine za Svetog Antu još bolje organiziramo olimpijadu, prvu takvu na ovom području - riječi su jednog od vrijednih organizatora, Miška Bubala.

Prije olimpijade održana je i sveta misa ispred zavjetne kapelice svetog Ante, koju je predvodio imotski gvardijan fra Zoran Kutleša.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 20:20