Kultura Kultura

OBLJETNICA

Vis i Hrvatska slave otočnog Voltairea

OBLJETNICA
U organizaciji Memorijalne zbirke “Ranko Marinković” te gradova Visa i Komiže, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Splitsko-dalmatinske županije, na otoku Visu počela je trodnevna kulturna manifestacija “100 godina Ranka Marinkovića”, središnja proslava obilježavanja stote obljetnice rođenja velikog hrvatskog književnika.

Prvoga dana manifestacije, u petak 22. veljače, u gradu Visu, u prostorijama VERN-a održana je projekcija TV drame “Karneval” uz razgovor s redateljem Antunom Vrdoljakom, a nakon toga u Hrvatskom domu i praizvedba predstave “Ruke po Ranku” HNK Varaždin. Na svečanom otvaranju manifestacije u Hrvatskom domu u Visu sudjelovali su članovi viškog Amaterskog kazališta “Ranko Marinković” s ulomkom iz “Praha”, učenica zagrebačke gimnazije Rea Kamenski Bačun s ulomkom iz “Glorije”, glumac Joško Ševo s ulomcima iz “Kiklopa”, te glumci Špiro Guberina, Anja Šovagović-Despot, Vedran Mlikota i Igor Mešin s ulomkom iz “Pustinje”. Joško Ševo je voditeljici Memorijalne zbirke “Ranko Marinković” Ani Fabijanović predao skulpturu Ranka Marinkovića u terakoti, dar akademskoga kipara Krune Bošnjaka, koja će se ubuduće nalaziti u prostorijama Zbirke.

Dodjela ‘Albatrosa’

Danas, u subotu, sudionici manifestacije će u pratnji viških srednjoškolaca i njihovih profesora obići ključna mjesta Marinkovićeve biografije i njegovih djela od Visa do Komiže. Potom će u Gradskoj knjižnici “Ranko Marinković” u Komiži biti upriličena svečana dodjela nagrada “Albatros” za pobjednike na natječaju osnovnih škola s hrvatskih otoka na temu citata Ranka Marinkovića: ”Svaki je čovjek otok, a svako napuštanje otoka je odisejevska avantura.

” U sklopu manifestacije “100 godina Ranka Marinkovića” u komiškom će Spomen-domu u 16 sati gostovati Teatar&TD s predstavom “Glorija” u režiji Saše Božića, a nakon toga će u Veleučilištu VERN u Visu na večeri razgovora ”Riječ Ranka Marinkovića i riječ o Ranku Marinkoviću” sudjelovati dr. sc. Mira Muhoberac, Anja Šovagović-Despot, dr. sc. Joško Božanić, akademik Tonko Maroević, Antun Vrdoljak, dr. sc. Borna Baletić, Joško Ševo, Mladen Živković, Milan Bešlić, Duško Valentić i Anela Borčić.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 24. veljače, na Veleučilištu VERN bit će prikazana snimka predstave “Albatros” uz predavanja akademika Tonka Maroevića “‘Albatros’ kao drama zavičajnog elementa” i urednice Dramskog programa HTV-a Lade Džidić “Ranko Marinković u Dramskom programu HTV-a”. Uoči zatvaranja manifestacije, Udruga “Fijaker” će u Hrvatskom domu u Visu u 18 sati izvesti predstavu “Maestrova smrt”, nakon čega će klapa “Tragos” održati koncert.

Organizator manifestacije “100 godina Ranka Marinkovića” osigurao je za sudionike i sve zainteresirane koncerte viške grupe “Rulin” i grupe “Libar” u petak i u subotu navečer u bivšoj vojarni “Samogor”. Partner manifestacije je Školska knjiga, akademski su partneri Veleučilište VERN, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i Matica hrvatska, a medijski partneri HRT, Slobodna Dalmacija, Radio Split i “Vijenac”.

bogoljub mitraković

Nagrade učenicima

Veliki hrvatski književnik Ranko Marinković rođen je 22. veljače 1913. godine u gradu Visu, umro je 28. siječnja 2001. godine u Zagrebu, a pokopan je u Komiži 2. veljače 2001. godine. U gradu rođenja njegova oca, u Komiži, svake druge godine održava se znanstveni skup “Dani Ranka Marinkovića”, posvećen njegovu životu i književnom djelu, jednom od uporišnih mjesta cjelokupne hrvatske i mediteranske književnosti i kulture. Radi daljnje popularizacije njegova velikog opusa, inače sastavnog dijela obvezne školske literature, a u povodu stote obljetnice rođenja viškog Voltairea, “Dani Ranka Marinkovića” raspisali su literarni i likovni natječaj o temi “Svaki čovjek je otok“ za sve osnovce.

Kao otočanin, Ranko Marinković u svojim je djelima i razgovorima posebno isticao tu misao iskazujući ljubav za otok i otočane, a nju mogu osjetiti svi otočani, ali i svi koji znaju što je otok, osobito djeca na njemu rođena koja su tu stekla prva životna iskustva i prva znanja o literaturi. Peteročlano je povjerenstvo, s književnikom Jakšom Fiamengom na čelu, između 21 literarnog i 15 likovnih radova koji su stigli iz sedam osnovnih škola (Cres, Pazin, Neviđane, Vela Luka, Korčula, Vis i Komiža) dodijelilo po tri nagrade, koju su činili plaketa i knjiga Ranka Marinkovića, dar Školske knjige.

U konkurenciji literarnih radova prvo mjesto osvojila je Margarita Ivčević, učenica sedmog razreda OŠ “Komiža”, drugo Matija Vodopija, učenik sedmog razreda OŠ “Vis”, a treće mjesto Lara Mužić, učenica sedmog razreda OŠ “Frane Petrić” iz Cresa. U konkurenciji likovnih radova prvo mjesto osvojio je Andrej Farac, drugo Mate Bilić, a treće Mara Risteskić, svi učenici OŠ “Petar Kanavelić” iz Korčule.


Ruke

Predstava “Ruke po Ranku”, Vesne Kosec-Torjanac, temeljena je na noveli “Ruke” Ranka Marinkovića, a motivski se dotiče i Marinkovićevih novela “Mrtve duše” i “Zagrljaj”. Glume Sunčana Zelenika-Konjević, Katarina Arbanas i Goran Guksić uz klavirsku pratnju skladatelja Petra Eldana, redatelj predstave je Dubravko Torjanac, scenograf i autor lutaka Ivan Duić, a dramaturginja Vesna Kosec-Torjanac.


‘Glorija’

U travnju 2012. u Teatru ITD premijerno je izveden mirakul “Glorija” u režiji Saše Božića. “Glorija”, objavljena 1955., nudi melodramatski zaplet ljubavne priče u udaljenoj otočnoj biskupiji u kojoj ambiciozni svećenik trenira bivšu cirkusantkinju za izvođenje crkvenih čuda kako bi vratio izgubljenu pastvu. U kazališnoj postavci “Glorije” redatelj Saša Božić izbjegava poigravanje oprekama kazalište − crkva − cirkus.

U Božićevoj “Gloriji” mi smo u vizualnom spektaklu cirkusa i melodrami afekta; čudo iz radnje preneseno je u čudesnost izvedbe tijela u kazalištu (demonstracijom acro-yoge i podražavanjem melodramatskih gesti pop-šlagera) te izloženost viziji i slutnji pogleda. U naslovnoj ulozi Glorije pojavljuje se Nataša Dangubić, dok preostali dio glumačkog ansambla predstavlja čitavu novu generaciju darovitih glumaca sklonih beskompromisnom kazališnom istraživanju: Nika Burđelez, Milica Manojlović, Filip Riđički, Silvio Vovk, Jure Radnić, Dado Ćosić, Marko Antunović.


Svaki čovjek je otok

Prvonagrađeni učenički literarni rad prenosimo u cijelosti, uz čestitke mladoj autorici. “Ležim na hladnoj zemlji i osluškujem okolinu, srce se smiruje. Odjednom začujem otkucaje srca zemlje. Stopila sam se sa svojim otokom. Gledam zelenim očima, vinogradi su mi vene. Valovi se razbijaju o moje tijelo. Nešto me škaklja! To ljudi hode po meni. Pada kiša, ispire svu prljavštinu s mene. Zovem Biševo neka dođe bliže, ali pokrila ga je magla.

Zovem Palagružu, udaljava se. Nešto se čudno događa s morskim dnom. Ne vidim više ni jednog prijatelja. Odjednom moje ime. To me prijatelji zovu, žele mi pomoći da nađem izlaz iz ove noćne more. Magla je nestala, sunce me opet obasjava. Vidim. Svaki otok nađe se u tami, baš kao i svaki čovjek, treba pomoć prijatelja.” Margarita Ivčević, 7. razred, OŠ “Komiža”


Naslovnica Kultura