StoryEditorOCM
PolitikaKONSTITUIRAN SABOR

Plenković komentirao nove ministre: ‘Šušnjara sam tek upoznao. PPD? Pitao sam ga, vidjet ćemo. Šipić? To je demokracija‘

Piše Hina, Vijesti SD, JL
16. svibnja 2024. - 11:55
Svi dobre volje: Andrej Plenković rukuje se s Antom Sanaderom, u pozadini desno Gordan Jandroković  Goran Mehkek/Cropix

Nakon što je konstituiran 11. saziv Hrvatskog sabora, mandatar za sastav nove Vlade Andrej Plenković u četvrtak je poručio da se radi na finalizaciji najsitnijih detalja programa Vlade koji se usuglašava sa svim partnerima te vjeruje da će sve biti kako treba.

"Čestitam iskreno svim zastupnicima koji su dobili povjerenje hrvatskih građana. Smatram da je govor predsjednika Sabora bio sjajan i poslao je poruke poštovanja, respekta, međusobnog uvažavanja. Biti u Saboru nosi puno odgovornosti, naravno, i prava, ali cijela naša poruka sada kada idemo u treći mandat je da to bude što civiliziranije, pristojnije, kulturnije", poručio je Plenković.

Na pitanje hoće li biti pristojnije možda zato što sada DP neće udarati po njemu, Plenković je uzvratio da je prije bilo svega od svih.

Odgovorio je i na upit o novom ministru demografije Ivanu Šipiću, koji je bio u sukobu s dalmatinskim HDZ-ovcima, kazavši: "To vam je demokracija."

Što se tiče ove Vlade, partneri iz DP-a su predložili dva bivša člana HDZ-a, Ivana Šipića i Josipa Dabru, kazao je, dodavši da njih poznaje dok je novog ministra gospodarstva Antu Šušnjara upoznao jučer, za kojeg je ocijenio da ima vrlo sličan "background" kao ministar Damir Habijan te da će se snaći.

Što se tiče Šušnjarove povezanosti s PPD-om, kazao je da ga je pitao i ne vidi da je "drugi brat imao s tim veze, ali vidjet ćemo".

Dodao je i da se radi na finalizaciji najsitnijih detalja programa Vlade koji se usuglašava sa svim partnerima.

Fokus je u konstruktivnom programu za sve izazove, s određenim inputima, istaknuo je, uz nadu da će sve biti kako treba.

Za odustajanje DP-ovca Marija Radića od ulaska u Vladu tek je poručio da ta odluka nema nikakve veze s HDZ-om.

image

Milorad Pupovac i Andrej Plenković za vrijeme pauze

Damjan Tadic/Cropix

RANIJA ZBIVANJA U SABORU:

14:50 - Hrvatski sabor u četvrtak je potvrdio zamjene za 35 izabranih zastupnika koji obnašaju dužnosti nespojive sa zastupničkom ili su dali ostavke, a novi su zastupnici potom položili svečanu prisegu.

Većina zamjena u HDZ-ovim redovima uvjetovana je činjenicom da dio novih zastupnika obnaša i obnašat će izvršnu vlast.

Tako u Sabor ulazi Ljubica Lukačić umjesto Andreja Plenkovića, Marko Pavić umjesto Davora Božinovića, Majda Burić umjesto Tome Medveda, Josip Borić umjesto Olega Butkovića, Dalibor Milan umjesto Branka Bačića, Marin Mandarić umjesto Ivana Anušića, Zdravka Bušić umjesto Gordana Grlića Radmana, Nikolina Baradić umjesto Josipa Bilavera, Ante Babić umjesto Šime Erlića, Ljubica Jembrih umjesto Damira Habjana, Josip Šarić umjesto Marina Piletića, Danijela Blažanović umjesto Vilija Beroša, Maksimilijan Šimrak umjesto Nine Obljen Koržinek, a Jasna Vojnić umjesto Zvonka Milasa.

Dio HDZ-ovih zamjena uvjetovan je dužnostima župana koje obnašaju neki od izabranih zastupnika.

Tako Ivan Budalić mijenja župana Blaženka Bobana, Magdalena Komes Ivana Celjaka, Damir Mandić Martinu Furdek Hajdin, Vesna Bedeković Igora Androvića, Anamarija Blažević Antoniju Jozić, Sanda Lidija Maduna Danijela Marušića, Ivan Dabo Ernesta Petryja, a Goran Kaniški Anđelka Stričaka.

Zbog istog razloga, Anita Curiš Krok (SDP) u Sabor ulazi umjesto župana Željka Kolara, Željko Jovanović umjesto Zlatka Komadine, a Ivica Baksa (NPS) umjesto Matije Posavca.

Umjesto zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića u zastupničke klupe stranke Možemo sjest će Rada Borić, a umjesto zamjenika gradonačelnika Danijele Dolenec i Luke Korlaeta Jelena Miloš i Dubravka Novak.

Viktorija Knežević (Centar) mijenjat će splitskog gradonačelnika Ivicu Puljka.

SDP-ove zastupnike u Europskom parlamentu Biljanu Borzan i Predraga Freda Matića mijenjaju Mate Vukušić i Marko Krička, umjesto Mislava Kolakušića (DP/PIP) u saborske će klupe Dražan Dizdar, dok umjesto Marija Radića (DP) u Sabor ulazi Krešimir Čabaj.

13:55 - Izabrani su potpredsjednici Sabora: Željko Reiner, Ivan Penava i Furio Radin.

13:16 - U tijeku je davanje prisege saborskih zastupnika.

11:56 - Premijer Andrej Plenković se kratko obratio novinarima nakon konstituiranja Sabora.

- Što se tiče ove Vlade, tu su ovi Iz DPa predložili dva bivša člana HDZ-a, Šipić i Dabro. Šušnjara sam jučer upoznao, sličan background kao Habijan pa očekujem da će se snaći, rekao je Andrej Plenković upitan o ‘tvrdoj kohabitaciji‘.

Dodao je da se radi na finalizaciji detalja programa Vlade.

Osvrnuo se i na činjenicu da DP-ov Mario Radić neće biti ministar.

- To nema nikakve veze s HDZ-om, rekao je Plenković.

11:42 - Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je odredio stanku te će se sjednica Sabora nastaviti u 12.40.

11:41 - Izabrani su članovi Mandatno-imunitetnog povjerenstva te Robert Jankovics za predsjednika.

11:35 - Jedan od šest zastupnika koji nije glasao o povjerenju Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora je Mostov Nikola Grmoja. Objasnio je zašto je glasao protiv.

- Zato što smatram da su osim promjene pozicije DP-a koji su prije izbora govorili jedno a sad rade drugo, zastupnici manjina ponovo presudili tko će sastaviti Vladu, što je nepravedno i što žurno treba konsenzusom mijenjati, rekao je Grmoja.

11:34 - Prilikom glasanja o izboru predsjednika Sabora, šest zastupnika je glasalo protiv toga da se za predsjednika Sabora opet odabere Gordan Jandroković. To su Nikola Grmoja, Krešo Beljak, Dalija Orešković, Miro Bulj, Marijan Pavliček, Dražen Dizdar i Josip Jurčević.

11:24 - Jandroković je zahvalio na ukazanom povjerenju. zahvalio je HDZ-u, koalicijskim partnerima i svima koji su ga izabrali.

- Dobiti povjerenje 3. put za obnašanje dužnosti Hrvatskog sabora je iznimna čast. Svima nam želim uspješan saborski mandat, da kroz predan rad opravdamo povjerenje dobiveno od građanki i građana. To je ključno jer nitko od nas nije ovdje došao slučajno. Današnji sastav Sabora odraz je volje 61,48% hrvatskih građana s pravom glasa, kaže Jandroković.

- Živimo u opasnom povijesnom razdoblju, rat u Ukrajini i na Bliskom istoku, ne možemo pobjeći od činjenici da je i susjedstvo potencijalno izvor nestabinosti, suočeni smo s izazovima klimatskih promejna, poremećajima u globalnim lancima opskrbe, promatarmo porast populizma... Jučerašnji atentat zorno pokazuje koliko nas ponekad dijeli malo od verbalnog ili fizičkog nasilja. Izrazito ozbiljna prijetnja institucijama su i kibernetički napadi. To je slika svijeta u kojem danas živimo. Hrvatska je stabilna, sigurna i prosperitetna država, poručio je Jandroković.

11:19 - Glasovalo je 150 zastupnica i zastupnika. Njih 144 je glasovalo za, a 6 protiv.

Za predsjednika Hrvatskog Sabora izabran je Gordan Jandroković.

- Hrvatski sabor je konstituiran, rekao je Jandroković te pozvao zastupnike da odaju počast Domovini.

11:17 - Ante Sanader obrazlaže prijedlog za izbor predsjednika Sabora.

Ističe kako Gordan Jandroković ima više od 21 godinu iskustva u visokoj politici te je obnašao različite dužnosti.

- Građani su mu sad dali povjerenje po sedmi put, rekao je Sanader.

image

Ante Sanader za govornicom

Goran Mehkek/Cropix

11:16 - Započela je konstituirajuća sjednica Hrvatskog sabora.

- Čestitam vam na izboru. Posebno pozdravljam predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i članove i članice Vlade, predsjednika USUD-a Miroslava Šeparovića, predsjednika Vrhovnog suda Radovana Dobronića, bivše predsjednike Stjepana Mesića, Ivu Josipovića, Kolindu Grabar-Kitarović..., govori predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

11:09 - Pogledajte fotografije uoči konstituirajuće sjednice Hrvatskog sabora.

image
Cropix/
image

Luka Bebić, Vladimir Šeks, Ranko Ostojić, Siniša Hajdaš Dončić

Goran Mehkek/Cropix
image

Kolinda Grabar Kitarović

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Kolinda Grabar Kitarović

Goran Mehkek/Cropix
image

Ante Sanader za govornicom

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Penava

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Penava

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Željko Reiner, Ante Sanader, Franjo Gregurić, Jadranka Kosor, Zlatko Mateša, Dubravka Šuica

Goran Mehkek/Cropix
image

Andrej Plenković

Goran Mehkek/Cropix
image

Stjepan Mesić

Goran Mehkek/Cropix
image

Marin Piletić

Goran Mehkek/Cropix
image

Ivan Anušić, Vili Beroš

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Draženka Polović, Dušica Radojčić, Urša Raukar, Gordan Bosanac, Rada Borić
 

Goran Mehkek/Cropix
image

Novinari i snimatelji u Saboru

Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
image

Draženka Polović, Dušica Radojčić, Urša Raukar, Gordan Bosanac, Rada Borić
 

Goran Mehkek/Cropix
image

Luciano Mose Prelevic

Goran Mehkek/Cropix
image

Vili Beroš, Ivan Anušić, Tomo Medved, Oleg Butković, Hrvoje Zekanović

Damjan Tadić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. svibanj 2024 01:50