StoryEditorOCM
Hrvatskaafera tulipani

Europski tužitelji digli optužnicu protiv bivšeg ministra Hrvoja Vojkovića!

Piše PSD.
16. svibnja 2024. - 11:23

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu podigao je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava, i to nakon provedene istrage o tri projekta sufinanciranih sredstvima Unije, koji uključuju izgradnju staklenika, piše Jutarnji list. 

Iako ne navode o kome je riječ, doznajemo da se radi o Hrvoju Vojkoviću, bivšem HSLS-ovom ministru gospodarstva i nekadašnjem direktoru Croatia osiguranja, te Goranu Lučevu, konzultantu iz Varaždina. Obojica su bila uhićena 29. veljače zbog sumnje u subvencijsku prijevaru.

- Optužnica je uslijedila nakon što je provedena istraga pokazala kako postoji osnovana sumnja da je u razdoblju od travnja 2020. do kraja prosinca 2022. prvooptuženik – vlasnik trgovačkog društva – podnio tri zahtjeva hrvatskoj Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s ciljem dobivanja bespovratnih potpora za projekte, koji su obuhvaćali ulaganja u opremanje objekta za pružanje turističkih usluga te podizanje nasada maslina i staklenika za uzgoj povrća. Sva tri projekta, čija je zajednička vrijednost iznosila nešto manje od 650.000 eura – za koje su zatražene subvencije u vrijednosti od gotovo 370.000 eura – bili su sufinancirani sredstvima Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% i Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%.

image

Hrvoje Vojković nakon ispitivanja

Ranko Šuvar/Cropix

Nadalje, utvrđeno je da je za dobivanje bespovratnih sredstava, trgovačko društvo prvooptuženika trebalo ispunjavati obvezne uvjete natječaja. Jedan od tih uvjeta bila je odgovarajuća ekonomska veličina trgovačkog društva. Isto tako utvrđeno je da je prvooptuženik, u tri navrata, lažno prikazao službeniku Ministarstva poljoprivrede da na zemlji u vlasništvu njegovog trgovačkog društva uzgaja tulipane, i to kako bi dobio potvrdu o potrebnoj ekonomskoj veličini. Naime, tulipani, koji spadaju u kategoriju cvijeća i ukrasnog bilja, dali bi dostatnu ekonomsku veličinu traženu prema uvjetima natječaja Agencije.

Tako izdane potvrde o ekonomskoj količini prvooptuženik je priložio Zahtjevima za potpore u kojima je naveo da ispunjava tražene uvjete, tvrdeći da poljoprivredno gospodarstvo koje djeluje u okviru njegovog trgovačkog društva ima potrebnu ekonomsku veličinu.

Tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, kako bi djelatnike Agencije uvjerio u istinitost tvrdnji navedenih u zahtjevima za potpore, Agenciji je dostavio neistinitu dokumentaciju koju je sačinio s drugooptuženim, kojom je lažno prikazao da njegovo trgovačko društvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja.

Međutim, tijekom administrativne obrade podnesenih zahtjeva, Agencija je posumnjala na prijevaru i odlučila ne isplatiti bespovratne potpore okrivljeniku, objašnjavaju iz EPPO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 18:21