StoryEditorOCM
Crna kronikaAnna Maria Radić

Raspisana tjeralica za osuđenom prijateljicom Josipe Rimac, nezakonito joj je sredila stan u Kninu

Piše Marin Dešković/ JL
16. svibnja 2024. - 17:51

Anna Maria Radić, bivša ravnateljica Uprave za područja od posebne državne skrbi, koja je Josipi Pleslić (ex Rimac) 2010. nezakonito sredila stan u Kninu, od danas je službeno u bijegu, te je hrvatska policija traži kako bi je uhitila i sprovela u Remetinec.

Naime, nakon što je sutkinja izvršenja zagrebačkoga Županijskoga suda prije deset dana policija dala nalog da Radić pronađe na njezinoj kućnoj adresi na zagrebačkoj Trešnjevci, a policija je u više navrata nije pronašla, sutkinja je danas ujutro dala policiji nalog za raspisivanje tjeralice "s mjerom - uhititi".

Nakon raspisivanja tjeralice policija će od sada aktivno putem svojih službi za traganje trebati pronaći 55-godišnju bivšu ravnateljicu Vladinoga ureda te je sprovesti u zatvor radi služenja jednogodišnje zatvorske kazne zbog namještanja stana Rimčevoj, piše Jutarnji list.

Ponižavajući je ovo epilog jednoga od najintrigantnijih slučajeva političke korupcije u Hrvatskoj, u kojemu međutim sve okolnosti niti izbliza nisu poznate.

Naime, USKOK je 2015. zbog spornoga stana u Kninu, osumnjičio i Radić, ali i Josipu Rimac koja je tada bila kninska gradonačelnica, te njezinoga tadašnjega supruga. No, nakon provedene istrage u kojoj se Rimčeve teretilo za poticanje Radić na zloporabu, USKOK odustaje od progona tadašnjega bračnoga para Rimac te optužnicu podiže samo protiv Radić, što na neki način čitavu pravnu logiku slučaja čini neobičnom jer bi proizlazilo da je Radić Rimcima nekretninu sredila bez njihovoga znanja.

 Na koncu je morala ići u zatvor

Slučaj dospijeva na sud te u vrlo kratkome roku Radić biva osuđena na godinu dana zamijenjenih radom za opće dobro. Budući da Rimac nije bila optužena za poticanje, pa joj nije bilo niti inkriminirano da joj je pribavljena imovinska korist dodjelom stana, Radić je prema presudi morala nadoknaditi svu nastalu štetu, ukupno 548.653 kune.

Nakon žalbe USKOK-a Vrhovni sud pak postrožuje kaznu Radić osuđujući je na "bezuvjetnu" jednogodišnju kaznu zatvora, odnosno izbacuje mogućnost da se kazna zamijeni dobrotvornim radom. Ubrzo presuda postaje i izvršna, ali Radić skoro tri pune godine odgađa odlazak u zatvor, no nedavno tome dolazi kraj te sutkinja raspisuje nalog za njezinu sprovođenje u zatvor.

Premda se smatralo kako Rimac, nakon što je postupak protiv nje bio obustavljen, više nije imala formalnih dodirnih točaka s Radić, nedavno objavljene poruke bivše kninske gradonačelnice pokazuju da je Rimac itekako bila zainteresirana za slučaj svoje prijateljice koja joj je pomogla da dobije stan.

Tako je iz jedne poruke vidljivo da putuje u Zagreb kako bi s tadašnjim predsjednikom zagrebačkoga Županijskoga suda Ivanom Turudićem razgovarala u slučaju Radić kojoj se tada sudilo na sudu kojim je Turudić predsjedavao. Također o svojoj prijateljici Rimac se navodno preko posrednika raspitivala i u Državnome odvjetništvu, no epilog je bio da je Radić na kraju ipak osuđena.

image

 Josipa Pleslić (ex Rimac) s tadašnjim predsjednikom zagrebačkoga Županijskoga suda Ivanom Turudićem razgovarala je o slučaju prijateljice Anna Marije Radić 

Nikša Stipaničev/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. svibanj 2024 02:51